Wykonanie
To taki deser jaki cieszy najbardziej, bo jest pyszny,
czekoladowy i do tego zdrowy. Jak to możliwe? Otóż zawiera w sobie cudowne nasionka chia, które nie dość, że są bardzo zdrowe, to do tego są świetnym zagęszczaczem do deserowych kremów,
sosów a także zastępnikiem
mąki przy pieczeniu
chleba. "Wygooglujcie" je sobie w
sieci mnie oczarowały. Tylko nie przesadzałabym z ich spożywaniem, wiadomo wszystko można przedawkować :)Składniki:
napój sojowy czekoladowy - 1 szklanka (można użyć zwykłego
mleka, ale aby uzyskac wówczas
czekoladowy smak dodajcie
kakao, zaś
słodyczy doda syrop z agawy,
cukier trzcinowy lub
banan - doprawcie sobie
mleko według swojego uznania)3 łyżki nasion chiaPrzygotowanie:1. Nasiona chia zalewamy szklanką
napoju sojowego czekoladowego w zamykanym naczyniu i wstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki. Jeśli używacie zwykłego
mleka, podgrzejcie je tak by
kakao i
cukier utworzyły z
mlekiem jednolitą masę i dopiero zalejcie tak przygotowanym
mlekiem nasiona,
potem postepujemy tak jak z
napojem sojowym, czyli wstawiamy do lodowki i czekamy.2. Po upływie tego czasu
mleko wraz z nasionami wyjmujemy i blendujemy na gładką gęstą masę - sprawdzi się tu raczej blender kilichowy, choć jeśli macie ręczny o dużej mocy, może też da sobie z nasionkami radę. Można też dodać
banana jeśli chcemy uzyskać
czekoladowo -
bananowy smak.3. Gotową masę przelewamy do pucharka, ozdabiamy tartą
czekoladą,
malinami lub
czereśniami, schładzamy a
potem zjadamy ze smakiem :) ....... no i nie liczymy kalorii, bo prawie ich nie ma, a smakuje
czekoladowo. Mniam.Smacznego :)