Wykonanie

Kolejny przepis na
chleb do wypróbowania dla tych co lubią domowe
pieczywo. Piegusek - czyli
pszenny chleb z
makiem. Przepis zdecydowanie polecam, bo chlebek jest pyszny: ma chrupiącą skórkę i jest puszysty i lekki w środku. Świetnie się sprawdza jako dodatek zarówno do słodkich jak i do wytrawnych kanapek. Noi cieszy oczy tak jak każde piegi :)Składniki:650 g
mąki pszennej (plus 25 g do podsypania)40 g
maku1 łyżeczka
cukru1,5 łyżeczki
soli7 g
drożdży suszonych lub 15 g świeżych375 militrów ciepłego
napoju sojowego Alpro o smaku
waniliowym (opcjonalnie dla tych co mogą jeść
przetwory z
mleka krowiego zwykłego
mleka lub
wody)50 g
oleju rzepakowego (opcjonalnie roztopionego
masła)1 rozkłócone
jajoPrzygotowanie:1. Składniki suche umieścić w misie i wymieszac łyżką, dodać ciepły
napój sojowy,
jajo i
olej i wymieszać łyżką do połączenia składników a następnie zagnieść na gładkie, elatyczne ciasto podsypująć dodatkowymi 25 g
maki.2. Gładkie ciasto włożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość.3. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy je krótko i wkładamy do nasmarowanej
olejem keksówki formując bochenek (wymiary 29 na 10 cm) lub 2 mniejsze bo
chleb rośnie jak szalony) i odstawiamy ponownie na pół godziny żeby urosło.4. W tym czasie włączmy piekarnik i ustawiamy temperaturę 230°C, grzanie góra - dół.5. Gdy
chleb urośnie smarujemy go rozkłóconym
jajkiem (lub opcjonalnie
mlekiem) i wkładamy do piekarnika, po 15 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 25-30 minut.6. Gotowy
chleb studzimy na kratce pod ściereczką.Chlebek jest bardzo smaczny :) zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Inspirację na to
pieczywo znalazłam u Pani Doroty z bloga Moje wypieki, ale jako, iż nie jadam produktów
mleka krowiego przepis zmodyfikowałam i pozmieniałam kilka składników.Mimo to
chleb się udał i smakował wyśmienicie, dlatego i wam go polecam :)