Wykonanie

Jestem pewna, że pokochacie ten przepis.
Ciasteczka bakaliowe, które wam proponuje są po prostu pyszne i robi się je bardzo szybko. Nie trzeba używać miksera ani nic zagniatać wystarczy miska, łyżka i rondelek do rozpuszczenia
masła. To idealna propozycja dla Mam, które lubią gotować ze swoimi pociechami. Dzieciaki będą zachwycone lepiąc
bakaliowe kulki a
potem zjedzą jeszcze zdrowy deser bez żadnych sztuczności. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne 25" i dokładnie tak jak sugeruje tytuł na zrobienie
ciastek będziecie potrzebować 25 minut a
potem już tylko pyszna uczta :) :)Składniki na 16
ciasteczek:50 g zmielonych
orzechów laskowych50 g zmielonych
migdałów50 g
płatków owsianych50 g
rodzynek100 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
cukru brązowego110 g
masła1
jajo od kur z wolnego wybieguPrzygotwanie:Włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 190°CW rondelku rozpuszczamy
masło.W miseczce widelcem mieszamy
jajko do połączenia
żółtka z
białkiem.Do miski wsypujemy wszystkie składniki suche: zmielone
orzechy, zmielone
migdały,
płatki owsiane,
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
rodzynki i mieszamy.Do składników suchych wlewamy rozpuszczone
masło i mieszamy łyżką do połączenia składników.Następnie dodajemy wcześniej przygotowane
jajko i znowu mieszamy.Gdy wszystkie składniki się połączą, łyżką układamy
ciasteczka na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Lub pozwalamy wykonać to zadanie małym dziecięcym rączkom. Pamiętamy o zachowaniu odstępów
między ciasteczkami, bo w trakcie pieczenia troszke nam one urosną.
Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.Po upieczeniu blaszkę z
ciastkami od razu wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż
ciasteczka ostygną i stwardnieją, bo tużpo upieczeniu są miekkie.
Ciastka przechowywane w zamkniętym pojemniku zachowują świeżość do tygodnia.Są pyszne, zdrowe i bardzo pożywne. Pokochacie ten przepis. Smacznego :)