ßßß
przepis z książki Ani Starmach " Pyszne 25 " :)składniki na 16 sztuk:100 g mąki50 g płatków owsianych50 g mielonych migdałów ( ja dodałam płatki migdałów lekko rozkruszone w moździerzu )50 g mielonych orzechów laskowych ( rozkruszyłam w moździerzu )100 g brązowego cukru110 g masła50 g rodzynek1 jajko1 łyżeczka domowego cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaprzygotowanie:masło rozpuściłam w małym garnuszku ( uwaga by nie przypalić! ), jajko rozbełtałam widelcem. do większej miski wsypałam i wymieszałam wszystkie składniki suche: płatki owsiane, mąkę, migdały, orzechy, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. następnie do suchych składników wlałam roztopione masło, wymieszałam, oraz rozbełtane jajko i znowu wymieszałam. na koniec dodałam rodzynki.piekarnik nagrzałam do temp. 190 stopni C. dużą blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, nakładałam łyżk ą porcje ciasta i spłaszczałam ( w moim przypadku trochę za mocno je spłaszczyłam i wyszły trochę płaskie i jakby rozlane, więc lepiej delikatnie i leciutko tylko "spłaścić" ;) ). zachowywać odstępy między ciasteczkami, bo podczas pieczenia u rosną!piekłam 15 minut. po upieczeniu ciasteczka były bardzo miękkie, ale po chwili jak wystygły stwardniały. w smaku są bardzo delikatne, smaczne i polecam ten przepis :).

