Wykonanie

przepis z książki Ani Starmach " Pyszne 25 " :)składniki na 16 sztuk:100 g
mąki50 g
płatków owsianych50 g mielonych
migdałów ( ja dodałam
płatki migdałów lekko rozkruszone w moździerzu )50 g mielonych
orzechów laskowych ( rozkruszyłam w moździerzu )100 g
brązowego cukru110 g
masła50 g
rodzynek1
jajko1 łyżeczka domowego
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaprzygotowanie:
masło rozpuściłam w małym garnuszku ( uwaga by nie przypalić! ),
jajko rozbełtałam widelcem. do większej miski wsypałam i wymieszałam wszystkie składniki suche:
płatki owsiane,
mąkę,
migdały,
orzechy,
cukier,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia. następnie do suchych składników wlałam roztopione
masło, wymieszałam, oraz rozbełtane
jajko i znowu wymieszałam. na koniec dodałam
rodzynki.piekarnik nagrzałam do temp. 190 stopni C. dużą blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, nakładałam łyżk ą porcje ciasta i spłaszczałam ( w moim przypadku trochę za mocno je spłaszczyłam i wyszły trochę płaskie i jakby rozlane, więc lepiej delikatnie i leciutko tylko "spłaścić" ;) ). zachowywać odstępy
między ciasteczkami, bo podczas pieczenia u rosną!piekłam 15 minut. po upieczeniu
ciasteczka były bardzo miękkie, ale po chwili jak wystygły stwardniały. w smaku są bardzo delikatne, smaczne i polecam ten przepis :).


