Ciasteczka owsiane są bardzo pożywną przekąską. Z moją rodziną zajadaliśmy się nimi podczas wędrówki po górskich szlakach, gdyż dostarczają energii na długi czas.Składniki:4 łyżki mąki pszennej3 szklanki płatków owsianych górskich2 jajka4 łyżki cukru białego4 łyżki cukru brązowego3 łyżki roztopionego masła4 łyżki masła orzechowegogarść rodzynek2 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przyrządzenia:Wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać i uformować ciasteczka. Ciasteczka układać na papierze do pieczenia w odległości ok 2 cm od siebie, bo jeszcze urosną.Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.Wskazówki:Masło orzechowe można zastąpić masą krówkową bądź kajmakową z puszki, ale jeśli chcemy by ciasteczka były mniej kaloryczne możemy wykorzystać mus jabłkowy.Mus jabłkowy: jabłka kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z odrobiną wody i cukru. To wszystko zagotowujemy chwilę i mus gotowy.Z powyższej ilości składników powstanie ok 40 sztuk, zależy od wielkości uformowanych ciasteczek.