Wykonanie
Pierwszy raz
ciasteczka te
jadłam u mojej znajomej i baaaaardzo przypadły mi do gustu. Delikatne, cudownie słodkie z chrupiącymi kawałkami
orzechów. Szybciutko się je robi i równie szybciutko znikają. Posmakują nie tylko dzieciom - zapewniam :) Przepis pochodzi z bloga "Gotuję bo lubię" . Polecam baaardzo :)Składniki:130g
masła150g
brązowego cukru (klik)1
jajko140g
mąki pszennej80g
płatków owsianych górskich1 łyżeczka
proszku do pieczenia100g posiekanych
orzechów laskowych100g posiekanej
gorzkiej czekoladyMasło utrzeć z
cukrem. Dodać
jajko i miksować jeszcze chwilę.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
płatkami. Dodawać partiami cały czas miksując. Na koniec wmieszać
orzechy i
czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości
orzecha włoskiego (powinno wyjść ok. 25
ciasteczek). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Podaną ilość musimy piec na dwie tury. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni ok 12 minut. Chwilę studzić na blaszce a następnie delikatnie przełożyć na kratkę (uwaga bo są miękkie - twardnieją po chwili). Smacznego :)