Wykonanie
Składnikimiękkie
masło, 140 g
brązowy cukier, 140 g
jajka (L), 2 szt.
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
mąka pszenna, 140 gdojrzałe
banany, 2 duże + 1 do ozdobienia ciasta (opcjonalnie)
gorzka czekolada, 50 g
orzechy włoskie, 50 gSposób przygotowania
Masło utrzeć z
cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym
jajku cały czas miksując. Wsypać proszek,
mąkę i rozgniecione na papkę
banany. Całość miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie połączyć z posiekanymi
czekoladą i
orzechami. Podłużną foremkę wysmarować
masłem i obsypać
mąką. Przelać do niej ciasto i wyrównać powierzchnię.
Banana przeciąć na pół i ułożyć na wierzchu lekko, wciskając go w masę.Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Piec przez 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka.
![](/Data/Images/buszujacawkuchni.pl\chlebek-bananowy-z-gorzka-czekolada-i-orzechami-wloskimi/l/-207106677.jpg)
![](/Data/Images/buszujacawkuchni.pl\chlebek-bananowy-z-gorzka-czekolada-i-orzechami-wloskimi/l/-204943989.jpg)
![](/Data/Images/buszujacawkuchni.pl\chlebek-bananowy-z-gorzka-czekolada-i-orzechami-wloskimi/l/1975812454.jpg)
![](/Data/Images/buszujacawkuchni.pl\chlebek-bananowy-z-gorzka-czekolada-i-orzechami-wloskimi/l/830316071.jpeg)