Wykonanie

Muszę przyznać, że nieźle się napracowałam przy tym deserze. Najpierw zabawa z puszkami, bo nie mam obręczy,
potem wycinanie papieru do pieczenia i wreszcie wykonywanie poszczególnych części deseru. Dodatkową trudnością jest właściwe zgranie w czasie wszystkich przygotowań. No cóż, nie powinnam narzekać, w końcu sama sobie wymyśliłam ten przepis. Mimo wszystko myślę, że warto było się postarać dla końcowego efektu, jakim jest ta wspaniała słodka mini wieżyczka. Smaki wspaniale się łączą i dopełniają. Serdecznie polecam.Składniki na ciasto
czekoladowe:2
jajka (
żółtka oddzielone od
białek)2 łyżki
cukru1 łyżka
oleju100 g
gorzkiej czekolady½ łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
śmietanową:400 ml
śmietany kremówki5 łyżeczek
żelatynygorąca
wodaok. 3 łyżeczki
cukru (wg. uznania, ale, żeby
śmietana wyszła raczej mało słodka)Składniki na mus malinowy:270 g mrożonych
malingalaretka malinowa1 łyżeczka
soku z cytryny5 łyżeczek
cukruSkładniki na
bezę:2
białka (z małych
jajek)120 g
cukru1 płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanejDodatkowo:
herbata malinowa (do nasączenia)9 obręczy metalowych o średnicy 6 , 5 cm lub puszki po napojach z obciętym dnem i wierzchempapier
śniadaniowyCiasto
czekoladowe:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce. Odstawić do przestudzenia.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Dalej ubijać, dodając partiami
cukier, a
potem żółtka.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na końce dodać ostudzoną
czekoladę i ponownie delikatnie wszystko wymieszać. Masę wyłożyć na blachę (24x24cm) z papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i piec przez ok. 20 min, do suchego patyczka. Uważać, żeby nie wysuszyć ciasta. Po upieczeniu ostudzić i wyciąć szklanką 9 krążków (gdyby ciasto nierówno urosło można krążki wyrównać ścinając wierzchnią warstwę). Każdy krążek nasączyć
herbatą.
Beza:
Białka ubić na sztywno z odrobiną
soli. Dodając partiami
cukier dalej ubijać. Na końcu wlać
ocet oraz wsypać przesianą
mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Na papierze do pieczenia narysować 9 okręgów o takiej samej wielkości, jak krążki ciasta
czekoladowego. Masę
bezową nałożyć do szprycy i wyciskać na papier, pozostawiając wolne ok. 0.5 cm od brzegu okręgu. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez ok. 10 minut, następnie zmniejszyć temp. do 100 st. i dosuszyć
bezy jeszcze przez ok. 30-40 minut.Mus malinowy:
Maliny rozmrozić, wymieszać z
sokiem z cytryny i
cukrem. Umieścić w garnuszku i gotować, aż do rozpadnięcia się
owoców. Wtedy zdjąć z ognia, odstawić na kilka minut i wsypać do
malin proszek z
galaretki. Dobrze wymieszać, odstawić do momentu, aż masa zacznie wyraźnie gęstnieć. Wtedy zmiksować ją blenderem.Masa śmietanowa:
Żelatynę zalać gorącą (NIE WRZĄCĄ!)
wodą, dobrze wymieszać. Odstawić do przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
Śmietanę ubić z
cukrem, na końcu wmieszać
żelatynę.Składanie:W obręczy lub puszcze umieścić rulony z papieru do pieczenia, tej samej wielkości, co wnętrze używanej formy. Papier skleić taśmą. Na spodzie foremki ułożyć krążek ciasta, na to ok. 1,5 łyżki
bitej śmietany, wyrównać powierzchnię (jeśli
śmietana jest zbyt płynna wstawić wszystko do lodówki aby stężała na tyle, żeby można na nią bez problemu nakładać mus). Na
śmietanę wyłożyć ok. 1,5 łyżki tężejącego musu i również wyrównać powierzchnię. Na szczycie deseru umieścić
bezę. Całość wstawić do lodówki na kilka godzina, a najlepiej na całą noc, żeby stężało.Przepis bierze udział w akcji:

www.comfortfood.plEwka