Wykonanie

W oryginale było to ciasto
adwokatowe, ale miałam zamiar podać je dzieciom, więc było ono dla mnie tylko inspiracją. Oprócz tego dodałam od siebie
ryż preparowany. Konsumenci byli nim zachwyceni, także bardzo polecam.Składniki na
biszkopt:6
jajek6 łyżek
cukru5 łyżek
mąki2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na masę budyniową:1 , 5 kostki miękkiego masła/margaryny2 budynie
waniliowe bez
cukru1 łyżka
cukru waniliowego2 łyżeczki
cukru700 ml
mlekaSkładniki na
bezę kokosową:4
białka200 g
wiórków kokosowych¾ szkl.
cukruDodatkowo:
ryż preparowanytabliczka
gorzkiej czekoladyUgotować
budyń wg. przepisu na opakowaniu. Przykryć i odstawić do wystudzenia.
Białka ubić na sztywno, dodawać partiami
cukier i ubijać, aż piana będzie lśniąca. Następnie wmiksować po jednym
żółtku. Na koniec, drewnianą łyżką, wmieszać przesianą
mąkę z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Piec w blasze wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
bułką tartą w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 30-35 minut (sprawdzić patyczkiem).
Biszkopt ostudzić i przeciąć na pół.
Margarynę utrzeć na puch. Dodając po łyżce ostudzonego budyniu dalej miksować. Odłożyć 5 łyżek masy, pozostałość podzielić na dwie części.Przygotować
bezę.
Białka ubić na sztywno, dodając partiami
cukier, dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca. Na końcu domieszać
wiórki kokosowe. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w 150 st. C. na złoty kolor. Ostudzić.Na jeden
biszkopt wyłożyć połowę masy, na to
bezę kokosową, następnie pozostałą część masy budyniowej i drugi
biszkopt. Na wierzchu rozsmarować odłożoną masę, wysypać
ryż i polać roztopioną, ostudzoną
czekoladą. Wstawić do lodówki, żeby masa trochę zesztywniała.

Ewka