ßßß
Kolejny przepis dla studentów. Wydaje się czasochłonny, ale wcale taki nie jest. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie soczewicy. Oprócz tego kolejny pomysł na to, czym zastąpić nudne ziemniaki. Ciekawa i prosta sałatka, która najlepiej smakuje jednak wiosną, gdy mamy dostęp do świeżych ziół.Składniki na 7 kotletów:0,5 szkl. soczewicy (u mnie zielona)1 łyżka mąkibułka tarta2 dymki, posiekane i podsmażone1 jajkosól, pieprzSoczewicę wypłukać i ugotować (ok. 15 min. w osolonej wodzie). Ugotowaną soczewicę ostudzić i rozgnieść. Dodać pozostałe składniki, bułki tartej tyle, żeby dało się formować kotleciki. Nabierać sporą łyżkę masy, formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Usmażyć. Swoje kotleciki podawałam z sałatką ziemniaczaną.Sałatka ziemniaczanaSkładniki na 2 porcje:4-5 ziemniaków1 łyżka majonezu2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego (polecam jogurt)szczypiorekpietruszkakopereksól, pieprzZiemniaki pokroić w kostkę lub „ćwierćplasterki”, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Zioła pokroić, dodać do ziemniaków wraz z majonezem i jogurtem. Wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą.Ewka