Wykonanie
Jak zwykle szybko, prosto i tanio. Wydawałoby się, że jeśli chodzi o potrawki z
kurczaka wymyślono już wszystko. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Jednak wystarczy zmienić jeden czy dwa składniki aby danie całkowicie zmieniło smak. Tym razem proponuję
kurczaka z
papryką na
ryżu. Niby nic, ot zwykłe danie, ale dodatek
tymianku powoduje, że nabiera innego smaku. Potrawki wystarczy na jedną całą torebkę
ryżu.Inspirowałam się tym przepisem.Składniki:pół przeciętej wzdłuż pojedynczej
piersi z kurczakapół
czerwonej papryki¼ średniej
cebuli1 średni
pomidorsól,
pieprz,spora szczypta suszonego
tymianku i
czosnku2
liście laurowe1 szklanka bulionu/rosołuew. szczypta
cukruPierś i
cebulę pokroić w kostkę,
paprykę w paski.
Kurczaka posolić i popieprzyć. Podsmażyć na patelni. Dodać
paprykę, smażyć chwilę, po czym dodać
cebulę. Dołożyć
przyprawy i smażyć do miękkości warzyw podlewając co jakiś czas
bulionem. Gdyby potrawka wyszła kwaskowa (ze wzgl. na
pomidory) polecam trochę ją posłodzić. Ja podałam z
ryżem.Przepis bierze udział w akcji Nakarm się studencie!Ewka