ßßß
 
            
         Jak zwykle szybko, prosto i tanio. Wydawałoby się, że jeśli chodzi o potrawki z kurczaka wymyślono już wszystko. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Jednak wystarczy zmienić jeden czy dwa składniki aby danie całkowicie zmieniło smak. Tym razem proponuję kurczaka z papryką na ryżu. Niby nic, ot zwykłe danie, ale dodatek tymianku powoduje, że nabiera innego smaku. Potrawki wystarczy na jedną całą torebkę ryżu.Inspirowałam się tym przepisem.Składniki:pół przeciętej wzdłuż pojedynczej piersi z kurczakapół czerwonej papryki¼ średniej cebuli1 średni pomidorsól, pieprz,spora szczypta suszonego tymianku i czosnku2 liście laurowe1 szklanka bulionu/rosołuew. szczypta cukruPierś i cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paski. Kurczaka posolić i popieprzyć. Podsmażyć na patelni. Dodać paprykę, smażyć chwilę, po czym dodać cebulę. Dołożyć przyprawy i smażyć do miękkości warzyw podlewając co jakiś czas bulionem. Gdyby potrawka wyszła kwaskowa (ze wzgl. na pomidory) polecam trochę ją posłodzić. Ja podałam z ryżem.Przepis bierze udział w akcji Nakarm się studencie!Ewka
Jak zwykle szybko, prosto i tanio. Wydawałoby się, że jeśli chodzi o potrawki z kurczaka wymyślono już wszystko. Można go przyrządzić na wiele sposobów. Jednak wystarczy zmienić jeden czy dwa składniki aby danie całkowicie zmieniło smak. Tym razem proponuję kurczaka z papryką na ryżu. Niby nic, ot zwykłe danie, ale dodatek tymianku powoduje, że nabiera innego smaku. Potrawki wystarczy na jedną całą torebkę ryżu.Inspirowałam się tym przepisem.Składniki:pół przeciętej wzdłuż pojedynczej piersi z kurczakapół czerwonej papryki¼ średniej cebuli1 średni pomidorsól, pieprz,spora szczypta suszonego tymianku i czosnku2 liście laurowe1 szklanka bulionu/rosołuew. szczypta cukruPierś i cebulę pokroić w kostkę, paprykę w paski. Kurczaka posolić i popieprzyć. Podsmażyć na patelni. Dodać paprykę, smażyć chwilę, po czym dodać cebulę. Dołożyć przyprawy i smażyć do miękkości warzyw podlewając co jakiś czas bulionem. Gdyby potrawka wyszła kwaskowa (ze wzgl. na pomidory) polecam trochę ją posłodzić. Ja podałam z ryżem.Przepis bierze udział w akcji Nakarm się studencie!Ewka