ßßß Cookit - przepis na Ciasto piernikowe

Ciasto piernikowe

nazwa

Wykonanie

Mam przyjemność przedstawić przepis na pyszne ciasto a’la piernik. Stosuję go już od wielu lat i jest to ciasto, które nie wymaga wielkiego wysiłku, zawsze się udaje i super smakuje.
Oto składniki:
4 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 łyżki kakao
2-3 łyżeczki cynamonu
4 jajka
2 szkl. mleka
1 szkl. oleju
2 szkl. cukru + 1 cukier waniliowy
5 łyżek dżemu truskawkowego (może być inny ale ten jest jak dla mnie najlepszy)
Mimo sporej ilości składników przepis jest naprawdę prosty do wykonania i do tego zawsze się udaje. W jednym pojemniku należy połączyć ze sobą wszystkie składniki suche a w drugim składniki mokre, na razie bez dżemu (dodaję cukier do składników mokrych wtedy szybciej się rozpuści). Następnie należy dodać składniki morke do suchych i energicznie wymieszać. Grudkami jakoś specjalnie się nie przejmuję, bo nawet jeśli się pojawią to w upieczonym cieście wyglądają jak małe orzeszki :) Gdy składniki są już połączone można dodać dżem i wymieszać niezbyc starannie, by nie rozbił się za mocno.
Do wypieku potrzebna jest spora blacha.. Przed wylaniem na nią ciasta dobrze jest ją posmarować masłem.
Pieczemy ok 1h w temp. 170-180˚C (zależy od piekarnika, najlepiej pierwszego razu zaglądać czy się nie przypala lub czy zbyt wolno nie rośnie). Ja piekę z wykorzystaniem funkcji termoobiegu ale może być też góra-dół.
Gdy piernik jest już upieczony i stygnie należy przygotować polewę . Przyznam szczerze, że nie zawsze ją robię, czasem zostaje taki jak jest. Ale np dla gości to już musi lepiej wyglądać więc polewa się przyda. Może to być roztopiona czekolada.
Ponieważ piernik czasem mocno wyrośnie i zrobi się kopiec, niekiedy muszę przed wylaniem polewy trochę go przyciąć (mam wtedy okazję spróbować:). I jeszcze, polewę rozprowadzam w dwóch etapach. Najpierw niewielką ilość bo czasem spływa lub wsiąka i po kilku minutach drugą warstwę. Gotowe! Życzę smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/03/ciasto-piernikowe.html