ßßß
Generalnie ciast nie piekę i nie jadam. Są jednak pewne okoliczności, które wymuszają przygotowanie takiego deseru i ugoszczenie przybyłych na daną uroczystość;-) W tym roku wymyśliłam, że zamiast tortu urodzinowego podam metrowca. Pamiętacie to kultowe ciasto lat 80-tych? Moja mama na większość rodzinnych imprez przygotowywała je. To, które ja Wam proponuję troszeczkę zmodyfikowałam i zamiast masła do masy dodałam serka mascarpone. Myślę, że zmiana wyszła na plus:-)
Składniki:ciasto:6 jajek,2 szklanki mąki pszennej (+2 łyżki do jasnej masy),150 ml oleju,150 ml mleka,1 szklanka cukru,cukier waniliowy,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżki kakao ( tylko do masy ciemnej),krem:5 łyżek kaszy manny,0,5 l mleka,cukier waniliowy,5 łyżek cukru,250 g serka mascarpone,polewa:1 tabliczka gorzkiej czekolady,50 g masła.Przygotowanie:Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier i pojedynczo wlewać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą. Powoli wlewać mleko i olej, tylko do dokładnego zamieszania wszystkich składników. Rozdzielić masę na pół i do jednej dodać 2 łyżki maki, a do drugiej kakao. Oczywiście można 2 masy robić osobno, jednak podany przeze mnie sposób jest dużo oszczędniejszy;-). Pieczemy oba ciasta w keksówce lub formie półokrągłej, wyłożonej papierem do pieczenia, po 45 minut w 180 stop. C, do suchego patyczka.Kaszę ugotować w mleku z dodatkiem cukrów. Wystudzić. Wymieszać z serkiem mascarpone.Ciasto gdy ostygnie pokroić na kromki o grubości 1 , 5- 2 cm. Przekładać kremem na zmianę, raz ciemne raz jasne.W kąpieli wodnej rozpuścić masło i czekoladę, chwilę przestudzić. Gotową polewą polać ciasto. Można posypać ciasto wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Kroić ciasto pod skosem, żeby były widoczne 3 warstwy.Smacznego!