ßßß Cookit - przepis na Bulion grzybowy z pierogami z kaszy manny nadziane fasolą i grzybami

Bulion grzybowy z pierogami z kaszy manny nadziane fasolą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Święta coraz bliżej. W sumie najbardziej sprawdzają się przepisy tradycyjne. Jednak spróbowałam trochę urozmaicić nasze menu i dzięki konkursowi świątecznemu Kupca „Zdrowe nie nudne Święta" znalazłam motywację, której efektem jest ten bulion grzybowy z pierożkami z kaszy manny. Ciasto jest dość twardawe jak takie z dodatkiem jajek, ale ciekawe w smaku, za to farsz z fasoli i grzybów idealny. Na pewno zagości w moim domu na stałe. Moi domowi testerzy zachwalali farsz i zupę, ale ciasto wolą moje z kefirem. Jednak moje znajome, który też miały okazję spróbować, bardzo pochlebnie wypowiadały się o moim daniu.
Składniki: na bulion grzybowy:
włoszczyzna,
3 garście suszonych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki),
sól,
2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego,
ciasto na pierogi:
250 g kaszy manny firmy Kupiec,
2 jajka,
2 łyżki wody,
sól,
farsz:
grzyby suszone ugotowane z zupy,
1 duża cebula,
warzywa obgotowane z zupy bez pora,
pól szklanki fasoli Piękny Jaś Karłowy firmy Kupiec,
sól, pieprz,
olej rzepakowy,
Przygotowanie:
Grzyby przepłukać i namoczyć dzień wcześniej. Dodać wszystkie składniki na zupę, posolić i ugotować wywar. Ja to zrobiłam w szybkowarze. Odcedzić wywar, doprawić ewentualnie do smaku.
Fasolę namoczyć również dzień wcześniej. Ugotować z odrobiną soli do miękkości. Rozdrobnić, dodać pokrojone na drobno grzyby z zupy ( grzybów jest 2 razy więcej). Dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę i obsmażoną na oleju oraz część warzyw z zupy, najlepiej je rozdrobnić lub zblendować. Warzywa dodawać stopniowo i na pewno nie całość, żeby farsz nie był za rzadki. Doprawić solą i pieprzem.
Z kaszy , jajek i wody wyrobić ciasto, jak jest zbyt luźne to dodać jeszcze kaszy. Odstawić na pół godziny do lodówki. Urywać kawałek ciasta, formować w kulkę i rozwałkowywać na okrągły placuszek. Nakładać farsz i zlepiać. Wrzucać do słonej wody, po wypłynięciu jeszcze chwilę pogotować, odcedzić. Podawać z bulionem grzybowym.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/12/bulion-grzybowy-z-pierogami-z-kaszy.html