Wykonanie

Święta coraz bliżej. W
sumie najbardziej sprawdzają się przepisy tradycyjne. Jednak spróbowałam trochę urozmaicić nasze menu i dzięki konkursowi świątecznemu Kupca „Zdrowe nie nudne Święta" znalazłam motywację, której efektem jest ten
bulion grzybowy z pierożkami z
kaszy manny. Ciasto jest dość twardawe jak takie z dodatkiem
jajek, ale ciekawe w smaku, za to farsz z
fasoli i
grzybów idealny. Na pewno zagości w moim domu na stałe. Moi domowi testerzy zachwalali farsz i zupę, ale ciasto wolą moje z
kefirem. Jednak moje znajome, który też miały okazję spróbować, bardzo pochlebnie wypowiadały się o moim daniu.

Składniki: na
bulion grzybowy:
włoszczyzna,3 garście
suszonych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki),
sól,2
listki laurowe, 3 ziarenka
ziela angielskiego,ciasto na pierogi:250 g
kaszy manny firmy Kupiec,2
jajka,2 łyżki
wody,
sól,farsz:
grzyby suszone ugotowane z zupy,1 duża
cebula,warzywa obgotowane z zupy bez
pora,pól szklanki
fasoli Piękny Jaś
Karłowy firmy Kupiec,
sól,
pieprz,
olej rzepakowy,Przygotowanie:
Grzyby przepłukać i namoczyć dzień wcześniej. Dodać wszystkie składniki na zupę, posolić i ugotować
wywar. Ja to zrobiłam w szybkowarze. Odcedzić
wywar, doprawić ewentualnie do smaku.
Fasolę namoczyć również dzień wcześniej. Ugotować z odrobiną
soli do miękkości. Rozdrobnić, dodać pokrojone na drobno
grzyby z zupy (
grzybów jest 2
razy więcej). Dodać
cebulkę pokrojoną w kosteczkę i obsmażoną na
oleju oraz część warzyw z zupy, najlepiej je rozdrobnić lub zblendować. Warzywa dodawać stopniowo i na pewno nie całość, żeby farsz nie był za rzadki. Doprawić
solą i
pieprzem.Z
kaszy ,
jajek i
wody wyrobić ciasto, jak jest zbyt luźne to dodać jeszcze
kaszy. Odstawić na pół godziny do lodówki. Urywać kawałek ciasta, formować w kulkę i rozwałkowywać na okrągły placuszek. Nakładać farsz i zlepiać. Wrzucać do słonej
wody, po wypłynięciu jeszcze chwilę pogotować, odcedzić. Podawać z
bulionem grzybowym.
