ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

nazwa

Wykonanie

Nie ma jak stara, sprawdzona klasyka. Dużym zaskoczeniem było dla mnie to, że moje brzące bardzo ją polubiły. Dlatego też będę ją częściej robić. Można ponarzekać na wzdęcia, gazy i można się z nich pośmiać :) kto głośniej? mama, tata a może córa ;) Chacha samo życie... i samo zdrowie bo fasola zawiera potas, wapń i fosfor bardzo ważne dla rozwoju dzieci oraz ma dużą ilość białka roślinnego (12-13%) (źródło informacji). Znalazłam też bardzo fajny artykuł na temat składników mineralnych polecam ten link . Super lektura. To może po tym długim wstępie przejdę do przepisu:)
Fasolę najlepiej zalać wodą na noc by się namoczyła.
Są różne przepisy jedne radzą odlać wodę - nie będzie po niej wzdęć inne z kolei - nie ponieważ traci się cenne składniki mineralne. Robiłam tak i tak, i różnicy nie widzę. Więc zrobicie jak się Wam podoba.
Składniki:
0,5 kg fasoli Jaś
0,5 kg kiełbasy zwyczajnej
0,5 kg boczku wędzonego
garść grzybów suszonych (opcjonalnie)
200 g przecieru pomidorowego (jeżeli używam własnego daję 350 - 400 ml)
1 cebula
liść laurowy 2x, ziele angielskie 4x, pieprz ziarnisty 4x
sól, pieprz, papryka słodka lub ostra do smaku
1,5 l wody
Fasolę zalać 1,5 l wody lub dolać wody do tej w której się moczyła. Dodać suszone grzyby liście laurowe, ziele, pieprz gotować ją do miękkości. Miedzy czasie pokroić kiełbasę, boczek i cebulę w kostkę. Przesmażyć po kolei. Jak fasolka jest podgotowana (tzn jak wbijecie w nią widelec) dodać przesmażone produkty wraz z przecierem. Można uzupełnić jeszcze wodą (podczas gotowania część wody Wam odparuje). Gotować około 15 minut lub do miękkości fasoli, przyprawić solą, pieprzem, papryką. Następnie zdjąć z ognia odstawić na godzinę do przegryzienia się smaków.
Ps. jeżeli lubicie gęstą fasolkę to można rozmieszać 2 łyżki np. skrobi kukurydzianej w zimnej wodzie, wlać do potrawy, rozmieszać i zagotować.
Osobiście kocham ją drugiego dnia tak jak bigos :)
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2015/05/fasolka-po-bretonsku.html