Wykonanie
Nie ma jak stara, sprawdzona klasyka. Dużym zaskoczeniem było dla mnie to, że moje brzące bardzo ją polubiły. Dlatego też
będę ją częściej robić. Można ponarzekać na wzdęcia, gazy i można się z nich pośmiać :) kto głośniej? mama, tata a może córa ;) Chacha samo życie... i samo zdrowie bo
fasola zawiera potas, wapń i fosfor bardzo ważne dla rozwoju dzieci oraz ma dużą ilość
białka roślinnego (12-13%) (źródło informacji). Znalazłam też bardzo fajny artykuł na temat składników mineralnych polecam ten link . Super lektura. To może po tym długim wstępie przejdę do przepisu:)
Fasolę najlepiej zalać
wodą na noc by się namoczyła.Są różne przepisy jedne radzą odlać
wodę - nie będzie po niej wzdęć inne z kolei - nie ponieważ
traci się cenne składniki mineralne. Robiłam tak i tak, i różnicy nie widzę. Więc zrobicie jak się Wam podoba.

Składniki:0,5 kg
fasoli Jaś0,5 kg
kiełbasy zwyczajnej0,5 kg
boczku wędzonegogarść
grzybów suszonych (opcjonalnie)200 g
przecieru pomidorowego (jeżeli używam własnego
daję 350 - 400 ml)1
cebulaliść laurowy 2x,
ziele angielskie 4x,
pieprz ziarnisty 4x
sól,
pieprz,
papryka słodka lub ostra do smaku1,5 l
wodyFasolę zalać 1,5 l
wody lub dolać
wody do tej w której się moczyła. Dodać
suszone grzyby liście laurowe, ziele,
pieprz gotować ją do miękkości.
Miedzy czasie pokroić
kiełbasę,
boczek i
cebulę w kostkę. Przesmażyć po kolei. Jak
fasolka jest podgotowana (tzn jak wbijecie w nią widelec) dodać przesmażone produkty wraz z przecierem. Można uzupełnić jeszcze
wodą (podczas gotowania część
wody Wam odparuje). Gotować około 15 minut lub do miękkości
fasoli, przyprawić
solą,
pieprzem,
papryką. Następnie zdjąć z ognia odstawić na godzinę do przegryzienia się smaków.Ps. jeżeli lubicie gęstą
fasolkę to można rozmieszać 2 łyżki np.
skrobi kukurydzianej w zimnej wodzie, wlać do potrawy, rozmieszać i zagotować.Osobiście kocham ją drugiego dnia tak jak bigos :)