Wykonanie
Dynia do niedawna kojarzyła mi się z
przetworami w occie i słodką zupą – omijałam ją z daleka. Kiedy po raz pierwszy spróbowałam zupy bawarskiej z jej udziałem – wiedziałam, że się polubimy. W międzyczasie założyłam bloga i trafiłam na wariacje
dyniowe u zaprzyjaźnionych blogerów – wsiąkłam już wtedy na całego. A jak trafiłam do Bei na Jej Festiwal dyni, to dzisiaj nie wyobrażam sobie już dni tej akcji
beze mnie i mojej dyniowej potrawy. Jako pierwszy przepis zgłaszam to oto spaghetti z podgrzybkami i pieczoną
dynią, która również stanowi doskonały zagęstnik sosu.


Składniki na 4 porcje:500 g
makaronu spaghetti,pół średniej dyni Hokaido,100 ml
wytrawnego białego wina,500 g podgrzybków (może być i więcej),1
cebula,2 ząbki
czosnku,1 łyżka
masło,
oliwa do skropienia dyni,świeży
tymianek ( można użyć suszonego),
sól,
pieprz,
płatki chilli,
ser pecorino lub
parmezan.Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Zostawić kilak łyżek
wody do rozrzedzenia sosu.
Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Obgotować z
solą około 20 minut.
Dynię pozbawić pestek i pokroić w plastry ze skórą. Skropić
oliwą, obsypać
tymiankiem,
solą i
pieprzem. Upiec do zrumienienia w gorącym piekarniku (180 stopni C). Na rozgrzane
masło (może być
masło z
oliwą) wrzucić
cebulę pokrojoną w drobną kostkę i
płatki chilli. Po chwili smażenia dodać posiekany
czosnek. Wrzucić obgotowane
grzyby. Chwilę dusić. Dolać
wina, a po odparowaniu kawałki upieczonej dyni. Doprawić
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Do sosu dodać
makaron, wymieszać, w razie potrzeby dolać
wodę z gotowania
makaronu. Wyłożyć na talerz, oprószyć startym
parmezanem.


Przepis zgłaszam na Festiwal dyni: