Wykonanie
W zeszłym roku dostałam słoiczek na spróbowanie. Włożyłam go do spiżarki i zapomniałam. Dopiero wiosną mi się przypomniało i zachwycałam się smakiem, smarując obficie kanapki. Już wtedy postanowiłam, że kiedy nadejdzie sezon, to
będę robić zaprawy z sosem
paprykowym.Moja córcia jak spróbowała, to zapowiedziała, że nikomu poza malutkimi wyjątkami, mam nie dawać w prezencie;-) No ale jak nie? Już 3 raz przerabiam i rozdaję lub częstuję;-) Starczy dla wszystkich;-)
Składniki:3 kg
papryki czerwonej,20 dkg
papryki chilli świeżej ( ja nie mogłam dostać i dodałam suszonej bez pestek - sztuk 6),2-3 główki
czosnku (dałam 2,5),0,5 litra
oleju,1,5 szkl.
octu,0,5 kg
cukru,1 mały
przecier pomidorowy,
sól do smaku,1 łyżka
vegety (dodałam swojej 2 łyżki).Przygotowanie:
Papryki umyć, oczyścić z pestek. Zblendować razem z
chilli i
czosnkiem lub przecisnąć przez maszynkę. Dodać resztę składników. Doprawić
solą. Gotować około 0,5 h. Wszystko zależy, czy
papryki są bardziej soczyste czy mniej. Za drugim razem, po zaprawieniu w słoiki miałam sporo
wody na dnie słoiczków. Dlatego należało dłużej pogotować, aby to odparować. Gorący sos rozlać do wyparzonych słoików. Pasteryzować koło 10 minut.Podawać do kanapek,
pieczonych mięs, jako dip do warzyw i grissini.
Dodaję przepis do akcji: