ßßß Cookit - przepis na Sos paprykowy

Sos paprykowy

nazwa

Wykonanie

W zeszłym roku dostałam słoiczek na spróbowanie. Włożyłam go do spiżarki i zapomniałam. Dopiero wiosną mi się przypomniało i zachwycałam się smakiem, smarując obficie kanapki. Już wtedy postanowiłam, że kiedy nadejdzie sezon, to będę robić zaprawy z sosem paprykowym.
Moja córcia jak spróbowała, to zapowiedziała, że nikomu poza malutkimi wyjątkami, mam nie dawać w prezencie;-) No ale jak nie? Już 3 raz przerabiam i rozdaję lub częstuję;-) Starczy dla wszystkich;-)
Składniki:
3 kg papryki czerwonej,
20 dkg papryki chilli świeżej ( ja nie mogłam dostać i dodałam suszonej bez pestek - sztuk 6),
2-3 główki czosnku (dałam 2,5),
0,5 litra oleju,
1,5 szkl. octu,
0,5 kg cukru,
1 mały przecier pomidorowy,
sól do smaku,
1 łyżka vegety (dodałam swojej 2 łyżki).
Przygotowanie:
Papryki umyć, oczyścić z pestek. Zblendować razem z chilli i czosnkiem lub przecisnąć przez maszynkę. Dodać resztę składników. Doprawić solą. Gotować około 0,5 h. Wszystko zależy, czy papryki są bardziej soczyste czy mniej. Za drugim razem, po zaprawieniu w słoiki miałam sporo wody na dnie słoiczków. Dlatego należało dłużej pogotować, aby to odparować. Gorący sos rozlać do wyparzonych słoików. Pasteryzować koło 10 minut.
Podawać do kanapek, pieczonych mięs, jako dip do warzyw i grissini.
Dodaję przepis do akcji:
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2014/09/sos-paprykowy.html