ßßß Cookit - przepis na Pasta paprykowa

Pasta paprykowa

nazwa

Wykonanie

Udając się na rynek, gdzie można kupić świeże owoce i warzywa zmierzam do straganu z paprykami. Wybieram czerwone i najdojrzalsze oczywiście słodkie, ale kupuję też kilka papryczek chilli. W domu wyciągam przepis i przygotowuję najlepszą, najbardziej paprykową pastę. Jej pyszny smak wzbogaci kanapki z serem żółtym, a także pizzę. Można jej używać w zastępstwie ketchupu. Wystarczy sięgnąć po ten przepis, zrobić i już po wystygnięciu raczyć się kanapką z pastą paprykową.
Składniki:
3 kg słodkiej papryki,
20 dag papryki chilli,
8 dag soli,
1/2 litra oleju,
1/2 kg cukru,
60 dag przecieru pomidorowego,
2 główki czosnku,
7 liści laurowych,
1 i 1/4 szklanki octu
Przygotowanie:
Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, zmielić w maszynce do mięsa. Do garnka wlać olej, ocet, dodać liście laurowe, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, cukier i przecier pomidorowy. Zagotować. Gdy zalewa zacznie wrzeć dodać paprykę. Wszystkie składniki wymieszać i gotować 15-20 min na małym ogniu. Gorącą pastę przełożyć do słoików, najlepiej małych i dokładnie zakręcić.
Źródło:http://ola-w-kuchni.blogspot.com/2014/09/pasta-paprykowa.html