Wykonanie

Sałatek
makaronowych z przekory nie jem, ale to tylko tych
majonezowych. Inaczej rzecz się ma z
miodowym sosem winegret. Ooo to już zupełnie inna bajka i zdecydowanie moja:-)

Ta moja słoiczkowa propozycja może być zrobiona na zimno, taka do zabrania ze sobą np. do pracy, ale można zrobić ją na ciepło jako danie obiadowe. Podam oba sposoby.

Mam nadzieję, że spodoba się Wam moja propozycja i taki słoiczek zostanie waszym ulubieńcem. Bardzo wygodna forma pakowania i spożywania posiłków poza domem.

Składniki na 2 porcje:200 g
makaronu Fusilli firmy
Malma,100 g
kiełbasy chorizo,pół słoiczka
pomidorów suszonych w
oleju,pół pęczka
bazylii,50 g
słonecznika łuskanego,
sól,
pieprz świeżo zmielony,do podania na zimno sos:50 ml
oliwy z oliwek,kilka kropel
octu balsamicznego,1 łyżeczka
miodu,1 łyżeczka
musztardy Dijon,można dodać odrobinę
wody,
sól do smaku,do podania na ciepło:
oliwa z oliwek,,
ser parmezan.Przygotowanie:
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wystudzić w wersji na zimno. Pokroić plastry
kiełbasy w paski i podsmażyć na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Uprażyć
słonecznik. W słoiczku wymieszać wszystkie składniki sosu. Do
makaronu wrzucić
kiełbasę, pokrojone
pomidory i
bazylię,
słonecznik. Zalać sosem, doprawić
solą i
pieprzem. Odstawić do ostudzenia.W wersji na ciepło w czasie gdy
makaron się gotuje, podsmażamy na
oliwie kiełbasę i
pomidory. Dorzucamy
bazylię. Mieszamy z odcedzonym
makaronem. Posypujemy uprażonym
słonecznikiem i startym
parmezanem. Doprawiamy
pieprzem.