Wykonanie




Już p o obżarstwie świątecznym proponuję pyszną, lekką
sałatkę z
granatem i sharonem. Nie wiem jak Wy, ale ja chętnie po wszystkich pasztetach i mięsiwach chętnie sięgam po coś lżejszego.
Kaki lub sharon raczej mdły i bez smaku, do sałatki pasuje wyśmienicie. A na blogu pookcook podłapałam pomysł z
granatem. Na ten zimowy sezon świetne urozmaicenie mieszanki
sałat.Składniki:mix
sałat ( u mnie dębolistna,
rucola,
roszponka),2 szt.
owoców sharona lub
kaki ,1
granat,
kiełki słonecznika,
ser pleśniowy lazur lub inny wg uznania,
orzechy włoskie,do sosu:20-30 ml
oliwy z oliwek,kilka kropel sosu z
granatów lub innego
octu,pół łyżeczki
miodu,pół łyżeczki
musztardy Dijon,można dodać odrobinę
wody,
sól do smaku.Przygotowanie:
Sałatę umyć, wysuszyć, porwać i ułożyć na talerzu.
Owoce obrać, sharona pokroić na kawałki, a
granat wypestkować, rozrzucić na sałacie, dodać pokrojone
orzechy i
ser, a na wierzch rozrzucić
kiełki słonecznika. W słoiczku lub w shakerze do
sosów wymieszać wszystkie składniki sosu i polać
sałatę. Podawać z
pieczywem lub bez, może też być dodatkiem do
mięsa i
ryby.


