Wykonanie


Deszczowy czerwiec ma swoje plusy. Oprócz sezonowych pyszności pojawiły się również
kurki. Postanowiłam wykorzystać jednocześnie
szparagi i
grzyby. Pierwszy raz zrobiłam takie połączenie, ale pomyślałam, że skoro białe
szparagi doskonale współgrają z beszamelem, to pewnie niezłą „fuzją” będzie zapieczenie
szparagów pod
kurkowo -
śmietanowym sosem. Od dawna preferuję do
grzybów dodanie
sera mascarpone połączone z gremolatą (mieszanka
skórki z cytryny,
czosnku i
natki pietruszki) , dlatego również tutaj to wykorzystałam. Myślę, że smak jest fantastyczny i godny polecenia.Składniki:

pęczek białych
szparagów,
kurki ( im więcej tym lepiej, ilość zależna od nas),120 ml
śmietany 18%,2-3 łyżki
serka mascarpone ,2-3 łyżki
oliwy z oliwek Extra Vergine Classico
Monini,pęczek
natki pietruszki,skórka starta z 1
cytryny,1 ząbek
czosnku,50 ml białego
wytrawnego wina,
sól i
pieprz,
cukier.Przygotowanie:
Szparagi obrać ( tak jak tutaj ). Pokroić ukośnie na 2-3 centymetrowe kawałki. Obgotować w wodzie z
cukrem i
solą ( 2łyżki
soli + 1 łyżka
cukru), pamiętając, że główki
szparagów wymagają skróconego czasu gotowania, wrzucić je po chwili.
Kurki oczyścić, wrzucić na rozgrzaną
oliwę , dodając
sól i
cukier. Zawsze dodaję odrobinę
cukru, żeby uniknąć goryczki. Kiedy płyn odparuje, wlać
wino, poczekać, aż się zredukuje. Dodać
natkę pietruszki (można zostawić troszkę do dekoracji),
śmietanę, dozować po łyżce
mascarpone,
skórkę z cytryny i
czosnek. Doprawić do smaku i ewentualnie rozcieńczyć
winem lub
wodą, jeśli
sos jest zbyt gęsty. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Rozłożyć w foremkach do zapiekania
szparagi, polać
kurkowym sosem i zapiekać kilka minut do zrumienienia. Udekorować
natką pietruszki.



Przepis dołączam do akcji: