ßßß Cookit - przepis na Tort z "kulkami"

Tort z "kulkami"

nazwa

Wykonanie

Dla tak wyjątkowej Młodej Damy jaką jest moja córcia nie mogło zabraknąć wyjątkowego tortu. Oczywiście może nic nowego nie wymyśliłam, ale cóż moja córcia uwielbia kolorowe "kulki" tzn. m&m'sy, lentilki itd. Dlatego, też postanowiłam zrobić jej wielką niespodziankę i stworzyłam tort z kulkami i czekoladkami.
SKŁADNIKI: na biszkopt:
6 jaj
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 łyżeczka octu
3 łyżki oleju na nadzienie:
350 ml śmietany 30 %
500 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
puszka brzoskwiń w syropie
dżem brzoskwiniowy
dekoracja:
2 duże opakowania drażetek czekoladowych w polewie
40 czekoladek typu kider
Biszkopt:
sześć białek ubić na sztywną pianę (najlepiej aby miały temperaturę pokojową). Dodać cukier i miksować do czasu aż nie będzie znać grudek. Dodać żółtka z octem wymieszać delikatnie mikserem. Następnie dodać olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować delikatnie. Gdy ciasto będzie gotowe przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec około 35 minut w 180 st. C.
Gdy ciasto będzie upieczone pozostawić na kilkadziesiąt minut w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. uchylić drzwiczki.
Masa:
Śmietanę 30% zmiksować, dodać serek mascarpone i cukier puder i zmiksować.
Wykonanie tortu:
Biszkopt podzielić na trzy blaty nasączyć syropem z brzoskwiń rozcieńczonym wodą.
Na pierwszy blat nałożyć dżem brzoskwiniowy i cienka warstwę przygotowanej masy z serka mascarpone. Drugi blat, masa i pokrojone brzoskwinie z puszki. ostatni trzeci nasączony blat. Na cały tort nałożyć pozostałą masę, pionowo pookładać czekoladki i do środka wysypać kulki.
Przewiązać tasiemką do dekoracji. I smacznego.
Zdjęć środka nie mamy bo nie było czasu na pstrykanie.
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2013/01/tort-z-kulkami.html