ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z Pomidorkami, Anchois i Chili

Spaghetti z Pomidorkami, Anchois i Chili

nazwa

Wykonanie

Danie idealne do zrobienia w środku tygodnia. Gotujemy makaron, a w tym czasie zdążymy przygotować sos. Kilka minut i obiad gotowy.
(4 porcje)
Składniki:
400 g makaronu spaghetti
oliwa z oliwek; do smażenia
2-3 ząbki czosnku; posiekane
1 suszona czerwona papryczka chili; pokruszona lub posiekana
50 g anchois w oleju z puszki; odsączone i drobno pokrojone
200 g czarnych oliwek; pokrojonych
3 łyżki kaparów; odsączone i opłukane wodą
250 g pomidorków cherry; pokrojone na połóki
sól morska i świeżo mielony pieprz; do smaku
listki bazylii; do podania
Ugotuj makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje, przygotuj sos.
Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oliwy. Podsmaż czosnek, chilli i anchois przez 1-2 minuty do czasu aż czosnek uwolni aromat a anchois rozpłynie się w oliwie.
Dodaj oliwki, kapary, pomidorki i smaż mieszając przez 4-5 minut do czasu aż pomidorki zaczną się rozpadać i wszystkie składniki dobrze się połączą.
Dodaj odcedzony makaron i dopraw do smaku (prawdopodobnie sól nie będzie potrzebna, bo oliwki, kapary i anchois są słone).
Danie podawaj skropione odrobiną oliwy i przybrane listkami bazylii.
SMACZNEGO!
źródło: "Pasta with tomatoes, anchovy and chillies" z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/12/spaghetti-z-pomidorkami-anchois-i-chili.html