Danie idealne do zrobienia w środku tygodnia. Gotujemy makaron, a w tym czasie zdążymy przygotować sos. Kilka minut i obiad gotowy.(4 porcje)Składniki:400 g makaronu spaghettioliwa z oliwek; do smażenia2-3 ząbki czosnku; posiekane1 suszona czerwona papryczka chili; pokruszona lub posiekana50 g anchois w oleju z puszki; odsączone i drobno pokrojone200 g czarnych oliwek; pokrojonych3 łyżki kaparów; odsączone i opłukane wodą250 g pomidorków cherry; pokrojone na połókisól morska i świeżo mielony pieprz; do smakulistki bazylii; do podaniaUgotuj makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje, przygotuj sos.Rozgrzej dużą patelnię z odrobiną oliwy. Podsmaż czosnek, chilli i anchois przez 1-2 minuty do czasu aż czosnek uwolni aromat a anchois rozpłynie się w oliwie.Dodaj oliwki, kapary, pomidorki i smaż mieszając przez 4-5 minut do czasu aż pomidorki zaczną się rozpadać i wszystkie składniki dobrze się połączą.Dodaj odcedzony makaron i dopraw do smaku (prawdopodobnie sól nie będzie potrzebna, bo oliwki, kapary i anchois są słone).Danie podawaj skropione odrobiną oliwy i przybrane listkami bazylii.SMACZNEGO!źródło: "Pasta with tomatoes, anchovy and chillies" z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course