ßßß Cookit - przepis na Placuszki Kokosowe z Mango i Syropem Limonkowym

Placuszki Kokosowe z Mango i Syropem Limonkowym

nazwa

Wykonanie

Te placuszki warto wypróbować, chociażby dlatego, że są inne od tych, które zwykło się przygotowywać. Zazwyczaj dajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, mleko... W tych część mąki zastępujemy zmielonymi wiórkami kokosowymi, a zwykłe mleko mlekiem kokosowym. To robi sporą różnicę.
Syrop też nadaje smaku, ale powiem szczerze-jeśli Wam się nie chce, to go nie róbcie ;) Same placuszki albo z jakimś dżemem też będą smaczne :)
(około 12 placuszków)
Składniki:
100 g niesłodzonych wiórek kokosowych
100 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko; roztrzepane
250 ml mleka kokosowego (wstrząśnij puszką przed odmierzeniem ilości)
1 łyżka płynnego miodu
olej; do smażenia
1 dojrzałe mango
Syrop Limonkowy:
150 g cukru
150 ml wody
sok z 4 limonek
skórka otarta z 1 limonki
Kokos zmiel drobno w blenderze. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj do połączenia.
Przesyp wszystko do miski, zrób wgłębienie na środku i dodaj jajko, wymieszaj. Następnie wlej mleko kokosowe i miód, mieszaj do czasu aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut.
Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor
W międzyczasie przygotuj syrop. Do rondelka wsyp cukier, wlej wodę, sok i skórkę z limonki. Gotuj mieszając na małym ogniu do czasu aż cukier się rozpuści. Gotuj dalej aż płyn się zredukuje i zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia, żeby podawać lekko ciepły.
SMACZNEGO!
źródło:"Coconut pancakes with mango slices and lime syrup" z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/12/placuszki-kokosowe-z-mango-i-syropem.html