Wykonanie
Te placuszki warto wypróbować, chociażby dlatego, że są inne od tych, które zwykło się przygotowywać. Zazwyczaj dajemy
mąkę,
jajko,
proszek do pieczenia,
mleko... W tych część
mąki zastępujemy zmielonymi wiórkami kokosowymi, a zwykłe
mleko mlekiem kokosowym. To robi sporą różnicę.
Syrop też nadaje smaku, ale
powiem szczerze-jeśli Wam się nie chce, to go nie
róbcie ;) Same placuszki albo z jakimś
dżemem też będą smaczne :)

(około 12 placuszków)Składniki:100 g niesłodzonych wiórek
kokosowych100 g
mąki pszennej1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajko; roztrzepane250 ml
mleka kokosowego (wstrząśnij puszką przed odmierzeniem ilości)1 łyżka płynnego
mioduolej; do smażenia1 dojrzałe
mangoSyrop Limonkowy:150 g
cukru150 ml
wodysok z 4
limonekskórka otarta z 1
limonkiKokos zmiel drobno w blenderze. Dodaj
mąkę,
proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj do połączenia.

Przesyp wszystko do miski, zrób wgłębienie na środku i dodaj
jajko, wymieszaj. Następnie wlej
mleko kokosowe i
miód, mieszaj do czasu aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 15 minut.Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor

W międzyczasie przygotuj
syrop. Do rondelka wsyp
cukier, wlej
wodę, sok i skórkę z
limonki. Gotuj mieszając na małym ogniu do czasu aż
cukier się rozpuści. Gotuj dalej aż płyn się zredukuje i zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia, żeby podawać lekko ciepły.

SMACZNEGO!



źródło:"Coconut pancakes with
mango slices and lime
syrup" z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course