Wykonanie
Jest to smaczna przystawka, idealna przekąska na imprezę. Kiedy ją robiłam nie byłam świadoma, że efekt końcowy będzie aż tak smaczny. Do tego prezentuje się też bardzo dobrze.
Chleb tostowy zostaje przemieniony nie do poznaniaWersji
smakowych może być wiele, to już zależy od tego czego wasza dusza zapragnie. Możecie użyć innego
sera, innych warzyw i
ziół.
Składniki:
chleb tostowysłoiczek pestosłoiczek
suszonych pomidorów w
oliwiesłoiczek grillowanego
karczocha w
oliwiesłoiczek grillowanego
kabaczka w
oliwie100 g
parmezanuPanierka:2
jajkaoreganobazyliaostra papryka (u mnie węgierska)dodatkowo:
oliwa do smażeniaZ kromek
chleba tostowego odetnij skórki. Każdą kromkę rozwałkuj.
Posmaruj pesto, ułóż plasterki
parmezanu (zostawiając jeden brzeg wolny), a następnie posiekanego
karczocha i zroluj.
Możesz zrobić też wersję nadzianą posiekanym
kabaczkiem lub
suszonym pomidorem (
pomidora nie siekaj).
Gotowe roladki obtocz w roztrzepanym
jajku,
potem w
bazylii lub
papryce. Obsmaż na
oliwie z każdej strony. Osusz z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Wersja bogatsza:Trzy kromki
chleba rozwałkuj, brzegi połącz ze sobą odrobiną
jajka. Na pierwszej kromce ułóż
suszonego pomidora. Całość posyp
parmezanem. Połóż jedną z wcześniej przygotowanych roladek - np z
karczochem - i zawiń (końcówkę ostatniej kromki posmaruj
jajkiem, żeby całość się zalepiła).Obtocz w
jajku i
oregano, obsmaż na
oliwie z każdej strony.
SMACZNEGO!
źródło: Tostowe przystawki czyli niecodzienne kanapeczki