ßßß Cookit - przepis na Tostowe Przystawki czyli (NIE)codzienne kanapeczki

Tostowe Przystawki czyli (NIE)codzienne kanapeczki

nazwa

Wykonanie

autor pomysłu Viola
5 kromek pieczywa tostowego
mały słoiczek pesto ( u mnie z bazylii)
karczoch w oliwie
kabaczek w oliwie
suszone pomidory w oliwie
100 g parmezanu
pieprz świeżo mielony (czarny bądź kolorowy)
oregano (suszone)
bazylia (suszona)
ostra papryka (przyprawa)
jajko
oliwa do smażenia
Kromki pieczywa spłaszczamy przy pomocy wałka,
pozbywamy się skórek.
Wersja I
Karczoch
Tak przegotowaną kromkę pieczywa smarujemy pesto, układamy cienkie plasterki parmezanu, następnie drobno pokrojone karczochy, dokładnie zawijamy.
Obtaczamy w jajku i ostrej papryce. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie, zaczynając od miejsca łączenia. Osuszamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Wersja II
Kabaczek
Sposób przygotowania taki sam jak w wersji I, różni się panierką. Tą wersję obtaczamy w świeżo zmielonym pieprzu.
Wersja III
Suszony pomidor
Sposób przygotowania jak w poprzednich wersjach, panierka z suszonej bazylii.
Wersja IV duża
Suszony pomidor z wkładką
Wkładka
Kromkę pieczywa smarujemy pesto, następnie układamy cienkie plasterki parmezenu,
dokładnie zawijamy. Obtaczamy w jajku, obsmażamy, osuszamy.
Wierzch
2 kromki pieczywa łączymy ze sobą ( miejsce łączenia smarujemy jajkiem), układamy pomidorki ( bez pesto) następnie parmezan.
Czas na wkładkę
zawijamy, obtaczamy w jajku i oregano.
Obsmażamy tak samo jak poprzednie wersje.
Po ostudzeniu kroimy nasze przystawki w grube platerki ( bardzo ostrym nożem).
Podajemy z sosem pomidorowym bądź ketchupem.
Przystawki są bardzo proste w wykonaniu, nadzienie możesz zrobić z tego co aktualnie masz w lodówce. Smakowicie się prezentują :)
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2011/11/tostowe-przystawki-czyli-niecodzienne.html