ßßß
Składniki:250 g cukru pudru250 g miodu80 g masła3 jajka650 - 800 g mąki1 łyżka sody2 łyżki kakao2 czubate łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej1,5 łyżeczki Mixed Spice (to angielska mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej i ziela angielskiego)1/2 łyżeczki Allspice (mielonego ziela angielskiego)*wszystkie przyprawy można zastąpić przyprawą do piernikadodatkowo: Lukier do ZdobieniaDo miski wsyp cukier puder, dodaj miód, masło i jajka. Wymieszaj i rozpuść wszystko w kąpieli wodnej (ustawiając miskę na garnku z gotującą wodą), nie podgrzewaj jednak zbyt mocno ponieważ jajka mogą się wtedy ściąć. Kiedy masło się rozpuści i otrzymasz jednolitą konsystencję, zdejmij miskę z garnka i odstaw.
W drugiej misce wymieszaj 650 g mąki, sodę, kakao i wszystkie przyprawy. Następnie wlej ciepłą mieszankę miodową i zagnieć ciasto. Jeśli trzeba podsypuj więcej mąki, tak, żeby ciasto miało dość zwartą konsystencję, ale nie może być twarde (u mnie było to dodatkowe 150 g).
Gotowe ciasto owiń szczelnie folią i schowaj do lodówki na ok 24 godziny (nie dłużej).
Następnego dnia odcinaj po kawałku ciasta i wałkuj na grubość 2-3 mm (w razie potrzeby podsyp mąką). Foremką wykrawaj ciasteczka.
Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 160 – 180°C przez 10-12 minut (temperatura i czas pieczenia zależy od piekarnika).
Następnie posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piecz jeszcze 2 minuty.Po upieczeniu pozostaw jeszcze chwilę na blaszce, ponieważ ciasteczka lepiej odchodzą od papieru po około 3 minutach. Studź na kratce.
Gotowe ciasteczka możesz przyozdobić tym Lukrem do ZdobieniaSMACZNEGO!











źródło: ze zmianami Przepis na piernikowe ciasto