ßßß
Składniki:300 ml ciepłego mleka60 g masła100 g cukru1/2 łyżeczki soli2 duże jajka560 g mąki pszennej chlebowej + do podsypania (strong white)10 g suchych drożdżyMasa serowa:400 g twarogu (ja użyłam sera quark)2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej (nie dałam)2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej (dałam 4)5 łyżek cukru z waniliąLukier:120 g cukru pudru2 łyżki wrzątkuDodatkowo:400 g borówek ( dałam 250 g)Do ciepłego mleka dodaj masło, wymieszaj aby się trochę rozpuściło po czym dodaj cukier i jajka. W misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Do mąki dodaj mieszankę mleczną. Wyrób ciasto - jeśli będzie zbyt rzadkie dodaj jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto włóż do wysypanej mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
W międzyczasie wymieszaj wszystkie składniki na masę serową.
Kiedy ciasto wyrośnie, wyrób je jeszcze chwilę i rozwałkuj na kwadrat o boku około 45 cm. Przetnij na pół.
Na obu częściach rozsmaruj masę serową i ułóż borówki (jak na zdjęciu)
Każdy płat ciasta złóż na pół i pokrój na 8 - 10 części. Powinno wyjść 16-20 bułeczek.
Bułeczki ułóż ścisło w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 - 45 minut. Piecz w 200 °C przez 25 - 30 minut.
Cukier puder utrzyj z 2 łyżkami wrzątku - jeśli trzeba dodaj więcej wody lub cukru aby lukier miał gęstą, a jednocześnie płynną konsystencję. Gotowym lukrem posmaruj wystudzone bułeczki.
SMACZNEGO!




źródło: Jagodzianki z białym serem