Wykonanie
Pierwszą moją tartą była
tarta na słodko. Tym razem zrobiłam tartę jako danie na obiad. Przejrzałam trochę przepisów i w końcu wybrałam jeden ze strony Poradnika Domowego . Dostosowałam go trochę pod siebie tak jak większość przepisów i jakoś się udało ;)Musiałam ograniczyć ilość
porów (ze względu na
męża)- w zamian dodałam trochę
pieczarek.Poniżej składniki i proporcje jakich użyłam do mojej tarty.
Tarta z
poramiCiasto:300 g
mąki,180 g
masła lub
margaryny,farsz:1 i 1/2
pora (w przepisie były 3-4)4 spore
pieczarki200 g
boczkuZalewa:100 g
sera roquefort (w przepisie był rokpol, ale to praktycznie to samo, bo rokpol jest wzorowany na
roqueforcie),300 ml
śmietany,2
jajka,
sól,
pieprz,łagodna
papryka chili w proszku,1. Zrób ciasto na spód
Mąkę przesiej na stolnicę, formując kopczyk z wgłębieniem pośrodku. Wyjęty z lodówki tłuszcz włóż w to wgłębienie i posiekaj jak na kruszonkę. Gdy tłuszcz "zabierze" prawie całą
mąkę, wlej 2 łyżki lodowatej
wody mineralnej, zagnieć ciasto i uformuj kulę. Być może pomyślałaś, że zapomniałam o
żółtku, które zwykle dodaje się do kruchego ciasta. Otóż nie zapomniałam - klasyczne ciasto na tartę robi się bez jaj i przekonasz się wkrótce, że niczego mu nie brakuje (z takiego samego ciasta robi się zresztą
spody do tart deserowych). Wszystkie te czynności staraj się wykonać dokładnie, ale szybko, by ciasto nie zagrzało się od dłoni - w dużym stopniu od tego zależy jego kruchość.
Owiń kulę folią i wstaw na godzinę do lodówki.2. Zajmij się przygotowaniem farszuOdetnij zielone końce
porów i odłóż je do pojemnika na warzywa w lodówce - przydadzą się do zupy. Z białych części odkrój tak zwane piętki (nasadę korzeni),
pory pokrój w talarki, przełóż na sito, opłucz pod bieżącą
wodą i osącz.
Boczek pokrój w paski lub kostkę, przełóż na patelnię i wytop. Jeżeli wśród domowników lub gości są wegetarianie, raczej zrezygnuj z
boczku i zastąp go
oliwą - jarski farsz z
porów też jest pyszny. Wlej więc do rondla tłuszcz wytopiony z
boczku lub
oliwę, wrzuć pokrojone
pory, dodaj odrobinę
wody, lekko
posól, przykryj i duś na średnim płomieniu nie dłużej niż 12-15 min. Zamieszaj je kilka
razy, żeby się nie zrumieniły - mają się tylko zeszklić. Po 8-10 min odkryj garnek, niech nadmiar
wody odparuje. Zdejmij
pory z ognia i dodaj usmażony
boczek lub
przyprawę do zup (ja dodałam jeszcze
pieczarki, które wcześniej pokroiłam i przesmażyłam), wymieszaj, dopraw do smaku
solą i
pieprzem. Odstaw w chłodne miejsce do ostygnięcia.3. Przyrządź polewę
Śmietanę wlej do miski, wbij
jajka,
paprykę w proszku i ubij rózgą lub widelcem na jednolitą masę.
Ser zetrzyj na tarce i wymieszaj z polewą. Włącz piekarnik, ustaw termostat na 200°C. Niech się grzeje, bo wkrótce placek będzie gotowy do pieczenia.
4. Umieść przygotowane składniki w formieWyjmij ciasto z lodówki. Urywaj po kawałku i starannie wylepiaj najpierw dno formy lub tortownicy, a
potem boki. Rant w tortownicy powinien
mieć 3 cm. Wyłóż na spód uduszone
pory i zalej polewą. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika. Po 20 min pieczenia zmniejsz temperaturę do 170°C i dopiekaj jeszcze około 25 min. Zaglądaj do piecyka kilkakrotnie, może się bowiem zdarzyć, że wierzch placka zrumieni się za wcześnie. Wtedy przykryj formę folią aluminiową lub pergaminem do pieczenia. Jeśli piekłaś tartę w formie z karbowanymi brzegami, podaj ją na stół prosto z pieca, natomiast upieczoną w tortownicy najpierw przełóż na duży talerz lub tacę. Obdzielisz nią 4-8 osób, w zależności od ich apetytów i tego, czy serwujesz ją na przekąskę, czy też jako jednodaniowy posiłek. Tak czy owak, wątpię, żeby został choć kawałek. Gdyby jednak, to zimna
tarta też jest bardzo smaczna.