Wykonanie

W moim domu wszyscy uwielbiają
oliwki... nawet moja córeczka:)W związku z tym bardzo często wykorzystuje je w kuchni. Nie tylko dlatego, że trafiam w gusta moich domowników, ale również dlatego, że
oliwki swoim wyjątkowym smakiem bardzo dobrze komponują się w wielu potrawach.Dziś zestawiłam je z
sosem pomidorowym i
kurczakiem.

SKŁADNIKI:0,5 kg
piersi z kurczaka1 kg
pomidorówoliwkiświeża
bazyliaświeże
oreganoświeża
pietruszkasól,
pieprzsuszona
bazyliaostra paprykasuszone
zioła prowansalskie3 ząbki
czosnku1
cebula
Mięso dokładnie oczyścić i pokroić w paseczki. Wrzucić do miseczki i przyprawić
ostrą papryką,
solą,
pieprzem, suszoną
bazylią,
oregano oraz suszonymi
ziołami prowansalskimi. Odstawić do przegryzienia. W
między czasie obrać i pokroić sparzone
pomidory. Na patelni rozgrzać
olej i zeszklić drobno posiekaną
cebulę, dodać
pomidory i dusić aż
pomidory aż będą całkowicie miękkie. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i dusić jeszcze chwilę. Do około 5 minutach dodać pokrojone
oliwki i doprawić świeżą
pietruszką,
bazylią,
oregano oraz pozostałymi
przyprawami. W
między czasie
mięso wrzucić na rozgrzaną grillową patelnie i podsmażyć do zarumienienia.