Wykonanie

Mój tegoroczny tort urodzinowy, wbrew pozorom nie kosztował zbyt wiele pracy:)Do 3 warstw
biszkoptu potrzebujesz:- 7
jajek- 1.5 szklanki
mąki- 1.5 szklanki
cukru- 2 łyżeczek
proszku do pieczenia- 2 łyżeczek
octu- 2 budyniów
śmietankowych
- 2 łyżek
kakaoDo przełożenia i ozdobienia
tortu potrzebujesz:-
śmietankowego kremu do
tortów w proszku- 100g
masła- 300ml
mleka- 500ml
śmietany 36%- 50g
cukru-
borówek- 2
brzoskwiń- łyżeczki
kawy rozpuszczalnej
Białka oddziel od
żółtek i ubij na sztywną pianę, dodaj do nich
cukier i mieszaj do uzyskania gładkiej, błyszczącej masy.
Żółtka wymieszaj z
proszkiem do pieczenia i
octem, mikstura zacznie nieco rosnąć, nie martw się, tak musi być. Do
białek dodaj
budyń i
mąkę, nie przerywaj mieszania. Na koniec dodaj
żółtka i dokładnie połącz je z resztą. Jeden
biszkopt ma być ciemny więc część ciasta połącz z
kakao.Tortownicę i dwie blaszane miski o płaskim dnie i różnej średnicy posmaruj tłuszczem i wysyp
bułką tartą by zapobiec przyklejeniu się do nich
biszkoptu.Wylej ciasto i puknij naczyniem o blat by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piecz z termoobiegiem w 190 stopniach C przez minimum 40 minut (w zależności od wielkości ciasta), najlepiej przed wyjęciem wykonać test patyczkiem do szaszłyków, jeśli jest suchy ciasto jest gotowe. Jeśli nie dysponujesz patyczkiem możesz po prostu dotknąć ciasta, gdy środek jest sztywny i tylko trochę się
ugina pod palcem wtedy ciasto jest dobre.Po ostygnięciu przekrój każdy
biszkopt na dwa blaty i nasącz kilkoma łyżkami mocnej
herbaty(może być połączona z
alkoholem).

Krem wykonaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
śmietanę ubi z
cukrem,
borówki i
brzoskwinie umyj i osusz. Zaparz łyżeczkę
kawy w łyżce
wody,
Brzoskwinie pokrój na drobne kawałki i odsącz z nich sok, Krem z proszku podziel na trzy części proporcjonalnie do wielkości poszczególnych blatów. Największy przełóż kremem wymieszanym z
brzoskwiniami, przykryj drugim krążkiem i posmaruj po wierzchu
bitą śmietaną.Na
śmietanie ułóż kolejny blat, który przełóż kremem wymieszanym z
kawą, znów przykryj i posmaruj
śmietaną, kolejną warstwę stanowi
biszkopt przełożony samym
kremem śmietankowym.Całość pokryj
śmietaną i włóż do lodówki by nie spłynęła..Dekoruj
borówkami na krótko przed podaniem.Jeśli chodzi o krojenie to najlepiej sprawdza się metoda krojenia 2 wierzchnich warstw jako jednego kawałka i spodniej jako kolejnego.Smacznego!!!