Przepis podesłałam od mojej cioci. Obydwie uwielbiamy curry za jego pikantny smak i aromat. Ta zupa też jest lekko pikantna, aromatyczna. Polecam wypróbować!Do przygotowania zupy potrzebujemy:- 1/2 szklanki posiekanej cebuli- 2 łodygi selera naciowego, posiekane- 1 marchewka, pokrojona w kostkę- 1/4 kostki masła- 1 1/2 łyżki mąki- 1 1/2 łyżeczki curry w proszku- 4 szklanki bulionu z kurczaka- 1/2 jabłka, rdzeniem i posiekane- 1/4 szklanki białego ryżu- 1 pierś z kurczaka bez kości pokrojona w kostkę- sól, pieprz- 1 szczypta suszonego tymianku- śmietana kremówka/jogurtCebulę, seler, jabłko i marchew podsmażyć. Dodać mięso, przyprawy i bulion.Gotować ok 20 minut. Dodać ryż i gotować do miękkości. Można podać z kleksem śmietany i posiekaną pietruszką.