Wykonanie
Przepyszna, pikantna i sycąca zupa.Dla 12 osób.Przepis dostałam od koleżanki Eleny.Zupa Gyros
potrzebujemy:- 1.5 kg
wieprzowiny (ja użyłam
kurczaka)- 3 ząbki
czosnku- 6 łyżek
oliwy z oliwek- 4 łyżki mieszanki do gyrosa (ja dałam całe opakowanie)- 600 ml
śmietany kremówki- 4 duże
cebule- 6
papryk (kolorowych)- 4 łyżki
oliwy- 2 paczki zupy cebulowej, po 750 ml
wody na każdą- 1 słoik
sosu cygańskiego- 1 słoik sosu
chilli- 300 g
serka topionego ziołowego (pominęłam)- 1.0 litr
wody-
sól,
pieprz,
tymianekprzygotowanie składa się z kilku etapówdzień pierwszy:
Mięso pokroić w kawałki, marynować (z
przyprawą do gyrosu,
oliwą i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem) całą noc.dzień drugi: Podsmażyć na tłuszczu, a gdy ostygnie to zalać 600 ml
śmietany.dzień drugi lub dzień trzeci: Przygotować duży garnek.Umyć
papryki i pokroić na paski. Obrać
cebulę i posiekać (ja dałam tylko 2
cebule). Przyprawić
solą,
pieprzem i
przyprawą do gyrosu. Dodać 1 litr
wody - zagotować. Dodać zupy
cebulowe, oba sosy,
ser i
tymianek.dzień trzeci: Następnego dnia podgrzewamy zupę, dodajemy
mięso. Podajemy gorące w towarzystwie
bagietki.Życzę Wam smacznego!Gyros soup
ingredients:- 1.5 kg of
pork (I've used chicken )- 3 cloves of garlic- 6 tablespoons
olive oil- 4 tablespoons of mixture to gyros ( I gave the whole package )- 600 ml double cream- 4 large onions- 6
paprika (red, yellow, green)- 4 tablespoons
olive oil- 2 onion soup packages , after 750 ml of water on each- 1 jar gypsy sauce- 1 jar of
chilli sauce- 300 g melted cheese herb- 1 . 0 liter of water- Salt, pepper , thymepreparation consists of several stagesday 1: Cut meat into pieces, marinate with gyros spices,
olive oil and crushed garlic.day 2: Fry in fat and when it cools down
pour 600 ml of cream. Put in the fridge overnight.day 2 or day 3: Prepare a large pot .Wash the peppers and cut into strips. Peel the onion and chop (I gave only 2 onions).Season with salt , pepper and gyros spice. Add 1 liter of water - boil. Add onion soup, both sauces, cheese and thyme.day 3: The next day, heat up the soup , add the meat .
Serve hot , accompanied by baguetteBon apetit!