Wykonanie
Witam serdecznie. Dzisiaj proponuję sprawdzony w smaku zestaw
morszczuk z zapiekanymi warzywami. Dodatkowo gotuję jeszcze na 4 osoby około 160 g
ryżu. Danie jest wyśmienite i dosyć szybkie do przygotowania.


Składniki

około 80 dag
ryby (u mnie
morszczuk tuszka)1 duży
seler2-3
marchewki2
pietruszkipłaska łyżeczka
ziół prowansalskichłyżeczka
suszonej pietruszkipłaska łyżeczka
papryki słodkiej mielonejkilka łyżek
oleju1-2 łyżki
mąki pszennej do obtoczenia
rybysól,
pieprz do smakuPrzygotowaniePrzepis na filmieUmyte warzywa kroje na kształt frytek. Zalewam wrzątkiem i blanszuję (w delikatnie gotującej się wodzie) przez około 3 minuty (warzywa z lata na pewno zmiękną w minutę). Właściwie jarzyny nie mogą być miękkie, ale takie na ząb al dente - czyli półtwarde.
Rybę obieram z łusek, trzymając
tuszkę pod
wodą i przesuwam obieraczką do łusek w kierunku od ogona ku górze. Dzięki temu łuski nie będą rozpryskiwać się dookoła. Możecie oczywiście kupić filet, ale spróbujcie od czasu do czasu skosztować, jak najmniej przetworzonej
ryby - jej
mięso jest bardziej zwarte i smaczne, o ile
ryba nie jest stara.Oczyszczoną i osączoną
rybę kroję w niegrube kawałki, by nie przedłużać czasu smażenia a uzyskać dość szybko dopieczone białe
mięso z chrupiącą rumianą skórką. Przyprawiam
solą,
pieprzem i niewielką ilością rozkruszonych
ziół prowansalskich. Odstawiam na kilka minut. W tym czasie odcedzam warzywa a
bulion przelewam do słoika. Dobrze zakręcam. Przyda się na jutro na przykład do sosu Odparowane warzywa przyprawiam mieszanką suszu z
pietruszki,
ziół prowansalskich i
papryki słodkiej mielonej. Posypuje niewielką ilością
soli i
pieprzu. Polewam
olejem i dokładnie mieszam.W tym samym czasie zaczynam smażyć
rybę, prużyć
ryż i zapiekać w piekarniku przyprawione warzywa na funkcji grilla przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Kawałki
ryby obtaczam w
mące. Strzepuje jej nadmiar i smażę na rozgrzanym
oleju, na średnim płomieniu około 4-5 minut. Smażę na rumiano.Życzę smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika