ßßß
około 0,5 kg fileta z dorsza (1 duży filet)20 dag mrożonego szpinaku1 kulka mozzarelli (około 150 g)1 łyżka masła1 cebula1 ząbek czosnku3-4 łyżki bułki tartej1 jajo (opcjonalnie do kotletów, czy zapiekanki)płaska łyżeczka ziół prowansalskichsól, pieprz do smaku4-5 łyżek oleju do smażeniapatelnia z nieprzywierającą powłoką lub ceramicznaPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Posiekaną i posoloną nieco cebulę delikatnie podsmażam na maśle do zeszklenia. Dodaję posiekany czosnek, zioła, pieprz cayenski i zaraz dorzucam odmrożony szpinak. Mieszam często i redukuję nadmiar wody (przez 3-4 minuty na średnim ogniu). Odstawiam do wystudzenia.2. Odmrożoną rybę uciskam, żeby dobrze osączyć z wody i kroję w średnią kostkę. Mniej więcej w podobną kostkę kroję mozzarellę i dodaję do ryby. Dokładam podsmażony szpinak, połowę ilości bułki tartej, szczyptę soli, pieprzu i mieszam delikatnie, żeby nie miażdżyć składników. Formuję z masy niewielkie kotlety i smażę tradycyjnie, jak kotlety mięsne przez 2-3 minuty z każdej strony.
Kotlety z dodatkiem sera miękną na patelni, dlatego przyda się płaska łopatka do przewracania. Zaraz po wyjęciu kotlety tężeją i nie mają tendencji do rozwalania się.Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika