ßßß
1 średnia cukinia2 średnie jabłka3 nieduże ziemniaki1 mała cebulkagarść słonecznika1 jajo1-2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej1 łyżka mąki ziemniaczanejpłaska łyżeczka solipłaska łyżeczka ziół suszonych prowansalskichpieprz do zaostrzenia (opcjonalnie)kilka łyżek oleju do smażeniałyżka soku z cytrynyPrzygotowaniePrzepis na filmie1. Myję warzywa i obieram ze skórki oprócz cukinii2. Delikatnie rumienię słonecznik na suchej patelni3. Warzywa ścieram na tarce o średnich oczkach4. Skrapiam warzywa sokiem z cytryny5. Dodaję mąki, jajo, sól, zioła, słonecznik i mieszam całość. W razie, gdy zbiera się sporo płynu - można dodać więcej jedną łyżkę mąki.II metoda niezawodna: wymieszać starte warzywa z solą i ziołami. Odlać po chwili nadmiar, zbierającego się soku i dopiero dodać mąki. Wymieszać. Przed nakładaniem placków na patelnie warto zamieszać składniki, bo pomimo, że masa wydaję się jednolita po krótkim czasie może znowu oddzielać w niej sok z warzyw, który będzie pryskał na patelni.6. Smażę tradycyjnie, jak placki ziemniaczane, minuta-dwie, wlewając po łyżce oleju (u mnie rzepakowy nierafinowany, sprawdzony taki, który nie dymi, bo różnie to z nim bywa, jeśli nie jest odpowiednio oczyszczony - placki, usmażone na rzepakowym są przesmaczne). Teorii na temat: na czym smażyć jest wiele. Najbezpieczniej jest smażyć ponoć na oleju kokosowym, ryżowym, które mają dosyć wysoką temperaturę spalania. Moi kochani - ważne, żeby tłuszcz, na którym smażycie nie dymił, bo to znak, że jest szkodliwy.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.Pozdrawiam serdecznie Weronika