Wykonanie
Witam serdecznie. Polecam pyszne i pulchne
ciastka drożdżowe z
jagodami z soczystym
serowym wnętrzem. Uwielbiam wymyślać przepisy, które dają wspaniałe rezultaty prostymi sposobami, oszczędzając czas przy przygotowaniu. Dla ułatwienia wykorzystuję foremki do muffin - po pierwsze z powodu, że ciasto jest nieco rzadsze od typowego
drożdżowego a po drugie, że odpada formowanie drożdżówek. Kolejny atut przepisu to fakt, że rzadsze ciasto łatwiej się natlenia i stąd rośnie w oczach, więc czas na przygotowanie jest zdecydowanie krótszy.



Składniki na 12 drożdżówek

150 g
sera twarogowego półtłustego20 dag
borówek amerykańskich2 płaskie szklanki
mąki pszennej (szklanka o poj. 250 ml)2
jaja15 g świeżych
drożdży (pół paczuszki
drożdży instant ok. 3-4 g)2-3 łyżki
cukru z małym brzuszkiemokoło 300 ml ciepłego
mleka1 łyżka
masła z małym brzuszkiemtrochę startej
skórki z cytrynyszczypta
soliPrzygotowaniePrzepis na filmie1.
Mąkę,
sól, jedną łyżkę
cukru, startą
skórkę z cytryny mieszam na sucho. Robię na środku dołek, do którego wsypuję pokruszone
drożdże a na nie jedną łyżeczkę
cukru. Polewam
drożdże niewielką ilością ciepłego, ale nie gorącego
mleka. Czekam aż
drożdże zaczną pracować - to znaczy pojawią się bąbelki, tworzące charakterystyczną piankę.2.
Masło rozpuszczam w rondelku na niewielkim płomieniu.3. Do
sera dodaję
żółtko, ciut
mleka, trochę startej
cytrynowej skórki i pozostały
cukier - około 1 łyżki. Rozdrabniam
ser widelcem i mieszam krótko z pozostałymi składnikami, bez starania, żeby masa ma być bardzo gładka. Wygląda, jak serowa kruszonka i taką niech pozostanie, bo po upieczeniu ma niesamowity, wspaniały smak.4. Do misy z podrośniętymi
drożdżami dodaję
jajko i 1
białko, roztopiony tłuszcz oraz
mleko, które dozuję tak, by osiągnąć rzadszą konsystencję od typowego
drożdżowego ciasta, ale gęściejszą od naleśnikowego. Wyrabiam energicznie ciasto łyżką około 2 minut. Dodaję
borówki amerykańskie - nie polecam rodzimych leśnych
jagód, żeby nie zafarbowały ciasta. Mieszam delikatnie i odstawiam do wyrośnięcia na kilka minut.

5. Do wysmarowanych foremek porcjuje ciasto, mniej więcej do połowy ich wysokości. Po 2-3 minutach, jak nieco podrośnie, układam na środku każdej foremki 1 łyżeczkę masy serowej i zaraz wkładam drożdżówki do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C., na około 20 minut, grzałka góra-dół. Moje piekły się dokładnie 22 minuty, ale u Was, czas może się nieco różnić, gdyż nie każdy piekarnik jest jednakowy.

Życzę wspaniałych wypiekówDziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika