Wykonanie
Witam letnią upalną
porą. Warto poderwać się z leżaka i wpaść do kuchni na trochę, by zrobić baaardzooo smaczny, prostą zdrową metodą,
dżem brzoskwiniowy. Zamknijcie w słoiczkach energię słońca, której zimą nam tak brakuje. Polecam!!!

Kiedy podaję przepis na
dżem, babeczek już nie ma (tylko 12 ich było) a post z ich receptą ukaże się za kilka godzin. Wyglądają śmiesznie -
cukier puder a do tego jeszcze
dżem, który robiłam akurat w trakcie ich pieczenia. Babeczki były już nim posypane a na pomysł wpadłam, wygarniając z garnka resztki
dżemu. Ciasta,
ciastka, desery,
lody z dodatkiem
dżemu brzoskwiniowego, nic dodać, nic ująć - po prostu rewelacja...

Składniki

2 kg
brzoskwiń dojrzałych, najlepiej z
pomarańczowym miąższem (u mnie
krajowe, mniej słodsze
owoce)maksymalnie do 2,5 szklanki
cukru (do słodszych 1,5 -2 szklanki lub mniej)sok z 1
cytrynyKochani, jeśli ograniczacie
cukier, wystarczy, że nieco więcej odparujecie
wody z gorącej masy owocowej, do postaci gęstej masy powideł, dosładzając lub nie, na koniec niewielką ilością
miodu lub
cukru brzozowego (gotujemy masę tylko dwa
razy - na początku i na końcu zagotowujemy przed wlaniem do wyparzonych słoiczków)Przygotowanie1. Przebrane, dojrzałe i umyte
owoce zalewam wrzącą
wodą na 3-4 minuty. Można przyśpieszyć studzenie i polać
owoce zimną
wodą. Osączam na sicie. Obieram ze skórek i rozdrabniam, usuwając przy tym pestkę.2. Wstawiam duży gar na najmniejszy palnik. Wrzucam
cukier i cały czas mieszam. Gotuję maksymalnie 5 minut. Próbuję w międzyczasie, czy
brzoskwinie zmiękły i całość miksuję na papkę. Dodaję
sok z cytryny. Wyłączam płomień i mieszam do ostatnich kłębów pary a trwa to najdłużej 2-3 minuty. Na zimno oceniam gęstość
dżemu. Podgrzewam masę jeszcze raz bez gotowania i cały czas mieszam do wystudzenia (jeśli masa zbyt rzadka powtarzamy cykl od nowa).Redukcja
wody w
masie owocowej to według mnie najlepszy sposób na zdrowe, bardzo dobrej jakości
dżemy i powidła
owocowe, dlatego ja nie lubię
konfitur, bo dla mnie to ulepek z
cukru...

Ostatecznie podgrzewam, mieszam do zagotowania i gorącą masę przelewam do niedużych, wygodnych do porcjowania słoiczków. Dobrze zakręcam i wstawiam do garnka. Zalewam gorącą
wodą i pasteryzuje 15 minut w szumiącej wodzie (
woda nie może bulgotać - na wszelki wypadek możecie ułożyć na dnie garnka ściereczkę, żeby zmniejszyć ryzyko pęknięcia słoików).
Dżem można pasteryzować w piekarniku mniej więcej w tym samym czasie w temperaturze 140 stopni C, ale po pasteryzacji powinno się uchylić drzwiczki a z garnka, jeśli gotują się weki pod pokrywą, najlepiej uchyloną lub z dziurką, zdjąć pokrywę kiedy słoiki stygną razem z
wodą po pasteryzacji.3. Słoiczki odwracamy do góry dnem na kilka minut - próba szczelności - jeśli nie przepuszczają masy i zakrętki są wklęsłe to znak, że
dżem się nie popsuje. Polecam także nalepki, łatwe i bardzo praktyczne - od razu wiecie, gdzie co stoi na półce w spiżarni.Z powyższej porcji wyszło mi 5 słoiczków, co
daje pojemność około 1 litra
dżemu brzoskwiniowego.Dziękuję Wszystkim Czytelnikom i Widzom za ciepłe komentarze i polubienia.Pozdrawiam Weronika