ßßß Cookit - przepis na Zatrzymajmy brzoskwinie w słoiku

Zatrzymajmy brzoskwinie w słoiku

nazwa

Wykonanie

Afera związana z tortem bezowym pozwoliła mi natknąć się na przepis Margarytki, która pokazała, jak zaprawić brzoskwinie. Nie omieszkałam skorzystać z jej sposobu na przechowanie tych pysznych owoców.
Składniki:
- 2 kg brzoskwiń,
- 1 litr wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego.
Sposób wykonania:
Brzoskwinie obrać i pokroić na ćwiartki. W tym czasie zagotować wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Przygotowane brzoskwinie wkładamy do wody i gotujemy je około 5 minut (zależy to od twardości owoców). Brzoskwinie układamy warstwami do wyparzonych słoików i zalewamy je powstałym syropem.
Nie do końca zakręcone słoiki wkładamy do garnka wyłożonego gazą lub ściereczką i zalanego wodą do połowy ich wysokości. Zagotowujemy wodę w garnku i na małym ogniu trzymamy je przez 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy, dokręcamy i studzimy do góry dnem.
Tak powstałe owoce możemy wykorzystać do ciast lub kompotów.
Przepis dodaje do akcji:
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/07/zatrzymajmy-brzoskwinie-w-soiku.html