Wykonanie
Afera związana z
tortem bezowym pozwoliła mi natknąć się na przepis
Margarytki, która pokazała, jak zaprawić
brzoskwinie. Nie omieszkałam skorzystać z jej sposobu na przechowanie tych pysznych
owoców.
Składniki:- 2 kg
brzoskwiń,- 1 litr
wody,- 1 szklanka
cukru,- 1/4 łyżeczki kwasku
cytrynowego.Sposób wykonania:
Brzoskwinie obrać i pokroić na ćwiartki. W tym czasie zagotować
wodę z
cukrem i kwaskiem
cytrynowym. Przygotowane
brzoskwinie wkładamy do
wody i gotujemy je około 5 minut (zależy to od twardości
owoców).
Brzoskwinie układamy warstwami do wyparzonych słoików i zalewamy je powstałym
syropem.Nie do końca zakręcone słoiki wkładamy do garnka wyłożonego gazą lub ściereczką i zalanego
wodą do połowy ich wysokości. Zagotowujemy
wodę w garnku i na małym ogniu trzymamy je przez 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy, dokręcamy i studzimy do góry dnem.Tak powstałe
owoce możemy wykorzystać do ciast lub kompotów.
Przepis dodaje do akcji: