ßßß
Składniki:- 2 kg brzoskwiń,- 1 litr wody,- 1 szklanka cukru,- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego.Sposób wykonania:Brzoskwinie obrać i pokroić na ćwiartki. W tym czasie zagotować wodę z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Przygotowane brzoskwinie wkładamy do wody i gotujemy je około 5 minut (zależy to od twardości owoców). Brzoskwinie układamy warstwami do wyparzonych słoików i zalewamy je powstałym syropem.Nie do końca zakręcone słoiki wkładamy do garnka wyłożonego gazą lub ściereczką i zalanego wodą do połowy ich wysokości. Zagotowujemy wodę w garnku i na małym ogniu trzymamy je przez 30 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy, dokręcamy i studzimy do góry dnem.Tak powstałe owoce możemy wykorzystać do ciast lub kompotów.
Przepis dodaje do akcji: