Wykonanie
Marmolada z
pomarańczy zrobiona właściwie bez przepisu. Postanowiłam po prostu sprawdzić jak działa program
marmolada w mojej maszynie do
chleba. Okazało się, że działa nieźle, i zrobienie 2 niedużych słoiczków czegoś słodkiego nie jest żadnym problemem,. Jeżeli dodatkowo założymy, że słodkie jest do jedzenia od razu i że trzymamy w lodówce ( czyli odpada pasteryzacja) to o wysiłku możemy zapomnieć. Pozostaje słodka przyjemność.
składniki na 2 słoiczki500 g
owoców (obranych
pomarańczy w tym 1
cytryna)350 g
cukru (użyłam pół na pół białego i brązowego)łyżeczka mielonego
kardamonuprzygotowanieZ wyparzonej
cytryny zetrzeć skórkę. Obrać
pomarańcze i
cytrynę, pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Obrane
owoce wymieszać z
cukrem i
kardamonem . Przełożyć do maszyny do
chleba , ustawić na program
marmolada. Jeżeli po skończonym programie
konfitura nadal wydaje nam się zbyt rzadka, włączamy program od nowa, tym razem co jakiś czas zaglądając czy już jest dobre. Smacznego!