Wykonanie
            Marmolada z 
pomarańczy zrobiona właściwie bez przepisu. Postanowiłam po prostu sprawdzić jak działa program 
marmolada w mojej maszynie do 
chleba. Okazało się, że działa nieźle, i zrobienie 2 niedużych słoiczków czegoś słodkiego nie jest żadnym problemem,. Jeżeli dodatkowo założymy, że słodkie jest do jedzenia od razu i że trzymamy w lodówce ( czyli odpada pasteryzacja) to o wysiłku możemy zapomnieć. Pozostaje słodka przyjemność.

składniki na 2 słoiczki500 g 
owoców (obranych 
pomarańczy w tym 1 
cytryna)350 g 
cukru (użyłam pół na pół białego i brązowego)łyżeczka mielonego 
kardamonuprzygotowanieZ wyparzonej 
cytryny zetrzeć skórkę. Obrać 
pomarańcze i 
cytrynę, pokroić na małe kawałki, usunąć pestki. Obrane 
owoce wymieszać z 
cukrem i 
kardamonem . Przełożyć do maszyny do 
chleba , ustawić na program 
marmolada. Jeżeli po skończonym programie 
konfitura nadal wydaje nam się zbyt rzadka, włączamy program od nowa, tym razem co jakiś czas zaglądając czy już jest dobre. Smacznego!

