Wykonanie
Kiedy macie juz dość
wędliny i
sera, sięgnijcie po mój prosty przepis na fantastyczną w smaku, zdrową pastę do kanapek - z
ryby gotowanej na parze i
jajek, również ugotowanych. Polecam ją wszystkim a szczególnie dzieciom, które coraz częściej nie dojadają, mając dookoła produkty o wątpliwej wartości.


Składniki3- średnie filety z
flądry lub
morszczuka3
jaja ugotowane na twardo1-2 łyżki
majonezu lub 2 łyżki
oleju tłoczonego na zimnosok z połowy
cytryny1-2 łyżeczki
musztardypłaska łyżeczka
ziół prowansalskichpłaska łyżeczka
cukru trzcinowego lub
miodusól do smakumój przepis na domowy
majonezPrzygotowanie1. Rozmrożoną
rybę lub fileta (idealnie by było, gdyby
ryba była świeża a
jaja od
kurek z wolnego wybiegu) myję w zimnej wodzie i układam na sicie do gotowania na parze, wcześniej wlewam
wodę tak, by nie dotykała sita. Posypuję fileta
solą i
ziołami. Przykrywam pokrywą, która ma dziurkę na upust pary. Gotuję około 10 minut, jeśli grube płaty
ryby - trochę dłużej. Osobno w garnku gotuję około 8 minut
jajka od momentu włożenia ich na wrzątek. Zaraz po ugotowaniu odlewam
wodę z jaj i zalewam zimną. Ugotowaną
rybę zdejmuję z sita, bo lepiej odparuje.2. Obrane
jaja i
rybę wrzucam do malaksera. Dodaję
majonez,
musztardę, szczyptę
cukru,
sok z cytryny i miksuję na jednolitą pastę. Jeśli trzeba koryguję smak dodając ostrości lub
soli. Pasta jest przepyszna. Można z niej robić fantazyjne kanapeczki, na przykład dla milusińskich, żeby z apetytem wcinały zdrowe jedzonko, ale wystarczy nią tylko przesmarować
pieczywo. Polecam i życzę smacznego!!!Pozdrawiam Weronika