Wykonanie
Pamiętam, że dawniej robiło się
majonez w domu, pamiętam też, że jego przygotowanie wymagało skupienia, wprawy i precyzji, mógł się zważyć itp. Dlatego też, kiedy tutaj zobaczyłam przepis na domowy
majonez, którego przygotowanie zajmuje dosłownie 30 sekund nie mogłam nie spróbować :)I muszę powiedzieć, że to działa!!!Do przyrządzenia takiego domowego
majonezu potrzebny jest jedynie blender i wysoki pojemnik o objętości ok 500 ml (najlepiej ten od blendera).Sam
majonez jest pyszny, no i z pewnością o wiele zdrowszy niż kupiony w sklepie. Aby zminimalizować ryzyko salmonelli należy wcześniej
jajko zalać wrzątkiem.Składniki powinny być zimne, szczególnie
jajko i
olej należy przedtem wstawić na min. 30 minut do lodówki.Jeżeli ktoś nie
wierzy, że to działa może zobaczyć filmik tutaj .
Składniki:210 g
oleju1
jajkoszczypta
soliszczypta
cukrusok z 1/2
cytryny1 łyżeczka
musztardyWszystkie składniki wlać do wysokiego, wąskiego pojemnika (najlepiej takiego od blendera). Włożyć blender do końca i miksować na najwyższych obrotach przez ok. 20 sekund, aż konsystencja będzie przypominała
majonez, przez kolejne 10 sekund miksować wykonując ruchy w górę i dół. I
majonez gotowy :DPrzechowywać w lodówce.