Wykonanie
Zrobienie domowego
majonezu jest banalnie proste. Zajmuje zaledwie moment, a jego smak jest nieporównywalnie lepszy od tych wszystkich kupnych :) Delikatny, kremowy, po prostu pyszny!!! Już nigdy nie zechcecie sięgnąć po sklepowy. Przepis znaleziony w książce "Dobre gotowanie" Baaardzo Wam polecam :)Składniki:1
jajko (umyte i wyparzone)2 łyżeczki
musztardy1/2 łyżeczki
białego pieprzu1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
solisok z 1/2
cytryny300ml
oleju (np rzepakowego)wykonanie tradycyjne:Wszystkie składniki umieścić w misce. Miksować na średnich obrotach a w trakcie ucierania powolutku wlewać cienką stróżką
olej.wykonanie thermomix:Założyć motylek. Do naczynia wlac wszystkie składniki oprócz
oleju i ucierać 1 min/obr.4 W trakcie ucierania przez otwór w pokrywie bardzo powoli wlewać
olej.