Wykonanie
Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach królują
jajka niemalże pod każdą postacią. Czego więc nie może zabraknąć? Domowego
majonezu! Robi się go ekspresowo i bardzo prosto, a w smaku jest fantastyczny. Mój pochodzi z przepisu według
Magdy Gessler, jednak każdy przepis na domowy
majonez jest bardzo podobny. Ten wykonujemy za pomocą najzwyczajniejszego blendera.Musicie koniecznie zrobić! Domowy
majonez jest kremowy i gęsty. Pyszny!

Potrzebujemy:1 duże świeże
jajo1 szklankę
oleju słonecznikowegosok z 1/2
cytryny1 łyżkę ulubionej
musztardysól4 łyżki
mlekaJajko przelewamy wrzątkiem żeby je sparzyć. Potrzebujemy wysokie i wąskie naczynie do którego wbijamy nasze sparzone
jajko, dodajemy
sok z cytryny,
olej i
sól. Blender układamy tak, żeby dotykał samego dna i miksujemy przez około 3 minuty (nie unosząc go do góry). Masa
zrobi się gęsta i zacznie się unosić do góry. To jest moment kiedy unosimy nasz blender do połowy wysokości masy i miksujemy przesuwając nim do góry i do dołu aż
majonez będzie gęsty.Dodajemy
mleko i miksujemy aż
majonez znowu
zrobi się gładki i jednolity.
Majonez powinien być bardzo gęsty.* przepis znaleziony tutaj