Wykonanie
Już smażyliście wspaniałe naleśniki p. Roux, z dodatkiem kremówki. Te są bardziej 'zwyczajne', lecz przepis jest naprawdę bardzo dobry, naleśniki wychodzą mi cieniutkie jak chusteczki... a takie lubię. Przygotowuję je często, bo do nich nigdy nie zabraknie w lodówce składników, są mniej kaloryczne od poprzednich, a pasują także do wytrawnego nadzienia. Na zdjęciu - z domowym
dżemem malinowym.Składniki na 8 sztuk:100 g
mąki pszennej2
jajka300 ml
mleka1 łyżka
oleju słonecznikowegoszczypta
soliWszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut, choć nie jest to konieczne. Smażyć na lekko naoliwionej patelni* z obu stron, do złotego koloru, przewracając po około 30 sekundach.* Sposobem mojego Taty: na dno spodka wylewam 2 łyżki
oleju, obieram
ziemniaka, przekrajam go na pół, nadziewam na widelec - tym
ziemniakiem rozprowadzam
olej na patelni. Jest go niewiele (
oleju), ale taka ilość w zupełności wystarczy, naleśniki wychodzą idealne :-).Smacznego :-).Źródło przepisu - BBC Good Food .