ßßß Cookit - przepis na Naleśniki (przepis II)

Naleśniki (przepis II)

nazwa

Wykonanie

Już smażyliście wspaniałe naleśniki p. Roux, z dodatkiem kremówki. Te są bardziej 'zwyczajne', lecz przepis jest naprawdę bardzo dobry, naleśniki wychodzą mi cieniutkie jak chusteczki... a takie lubię. Przygotowuję je często, bo do nich nigdy nie zabraknie w lodówce składników, są mniej kaloryczne od poprzednich, a pasują także do wytrawnego nadzienia. Na zdjęciu - z domowym dżemem malinowym.
Składniki na 8 sztuk:
100 g mąki pszennej
2 jajka
300 ml mleka
1 łyżka oleju słonecznikowego
szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut, choć nie jest to konieczne. Smażyć na lekko naoliwionej patelni* z obu stron, do złotego koloru, przewracając po około 30 sekundach.
* Sposobem mojego Taty: na dno spodka wylewam 2 łyżki oleju, obieram ziemniaka, przekrajam go na pół, nadziewam na widelec - tym ziemniakiem rozprowadzam olej na patelni. Jest go niewiele (oleju), ale taka ilość w zupełności wystarczy, naleśniki wychodzą idealne :-).
Smacznego :-).
Źródło przepisu - BBC Good Food .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/nalesniki-przepis-ii