Wykonanie
Jeśli nie macie czasu na zrobienie obiadu, a lubicie dania mączne to polecam zrobić te właśnie kluseczki. Są one uwielbiane przez dzieci. Doskonale smakują z
bułką tartą smażoną z
masłem, z
cukrem czy jeśli ktoś lubi z
cynamonem.Składniki:2 szklanki
mąki pszennej2
jajka1/2 szklanki
mlekaszczypta
soliZ
mąki,
jajek,
mleka i
soli wyrabiamy mieszając łyżką ciasto. Będzie ono dość gęste. Następnie zrzucamy je (jak kto woli) na przykład jedną łyżką z drugiej łyżki na osolony wrzątek. Czekamy aż wypłyną i po ok. 3-5 minutach kluseczki są gotowe do spożycia.Wskazówki:
Mleko można zastąpić
wodą, ale według mnie są smaczniejsze z
mlekiem. Taka porcja starcza dla 2 osób. Kluseczki można również podawać z jakimś sosem do
mięsa i jest to ciekawa alternatywa zamiast
kaszy,
ryżu czy
ziemniaków.