Wykonanie
Mój M. stwierdził, że ten
majonez to poezja i wiecie co? W 100% się z nim zgadzam! Jest pyszny, inny, niesamowity. W połączeniu z
jajkami i ze
szczypiorkiem wprost fantastyczny.
Bazyliowy majonez to u mnie w tym roku obowiązkowa pozycja na świątecznym
stole :)

Potrzebujemy:2/3 szklanki domowego
majonezu10 listków świeżej
bazyliiugotowane
jajka na twardoświeży
szczypiorek*Przepis na domowy
majonez:1 duże świeże
jajo1 szklankę
oleju słonecznikowegosok z 1/2
cytryny1 łyżkę ulubionej
musztardysól4 łyżki
mlekaJajko przelewamy wrzątkiem żeby je sparzyć. Potrzebujemy wysokie i wąskie naczynie do którego wbijamy nasze sparzone
jajko, dodajemy
sok z cytryny,
olej i
sól. Blender układamy tak, żeby dotykał samego dna i miksujemy przez około 3 minuty (nie unosząc go do góry). Masa
zrobi się gęsta i zacznie się unosić do góry. To jest moment kiedy unosimy nasz blender do połowy wysokości masy i miksujemy przesuwając nim do góry i do dołu aż
majonez będzie gęsty.Dodajemy
mleko i miksujemy aż
majonez znowu
zrobi się gładki i jednolity.
Majonez powinien być bardzo gęsty.Do
majonezu dodajemy umyte listki
bazylii. Całość miksujemy za pomocą blendera, aż listki będą dokładnie posiekane.Ugotowane na twardo
jajka podajemy z gotowym
majonezem bazyliowym i posypujemy
szczypiorkiem. Smacznego!:)

* ten sam przepis na domowy
majonez bez dodatków znajdziecie w oddzielnym
poście tutaj