ßßß
Potrzebujemy:2/3 szklanki domowego majonezu10 listków świeżej bazyliiugotowane jajka na twardoświeży szczypiorek*Przepis na domowy majonez:1 duże świeże jajo1 szklankę oleju słonecznikowegosok z 1/2 cytryny1 łyżkę ulubionej musztardysól4 łyżki mlekaJajko przelewamy wrzątkiem żeby je sparzyć. Potrzebujemy wysokie i wąskie naczynie do którego wbijamy nasze sparzone jajko, dodajemy sok z cytryny, olej i sól. Blender układamy tak, żeby dotykał samego dna i miksujemy przez około 3 minuty (nie unosząc go do góry). Masa zrobi się gęsta i zacznie się unosić do góry. To jest moment kiedy unosimy nasz blender do połowy wysokości masy i miksujemy przesuwając nim do góry i do dołu aż majonez będzie gęsty.Dodajemy mleko i miksujemy aż majonez znowu zrobi się gładki i jednolity. Majonez powinien być bardzo gęsty.Do majonezu dodajemy umyte listki bazylii. Całość miksujemy za pomocą blendera, aż listki będą dokładnie posiekane.Ugotowane na twardo jajka podajemy z gotowym majonezem bazyliowym i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!:)
* ten sam przepis na domowy majonez bez dodatków znajdziecie w oddzielnym poście tutaj