ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Mój M. stwierdził, że ten majonez to poezja i wiecie co? W 100% się z nim zgadzam! Jest pyszny, inny, niesamowity. W połączeniu z jajkami i ze szczypiorkiem wprost fantastyczny. Bazyliowy majonez to u mnie w tym roku obowiązkowa pozycja na świątecznym stole :)
Potrzebujemy:
2/3 szklanki domowego majonezu
10 listków świeżej bazylii
ugotowane jajka na twardo
świeży szczypiorek
*Przepis na domowy majonez:
1 duże świeże jajo
1 szklankę oleju słonecznikowego
sok z 1/2 cytryny
1 łyżkę ulubionej musztardy
sól
4 łyżki mleka
Jajko przelewamy wrzątkiem żeby je sparzyć. Potrzebujemy wysokie i wąskie naczynie do którego wbijamy nasze sparzone jajko, dodajemy sok z cytryny, olej i sól. Blender układamy tak, żeby dotykał samego dna i miksujemy przez około 3 minuty (nie unosząc go do góry). Masa zrobi się gęsta i zacznie się unosić do góry. To jest moment kiedy unosimy nasz blender do połowy wysokości masy i miksujemy przesuwając nim do góry i do dołu aż majonez będzie gęsty.
Dodajemy mleko i miksujemy aż majonez znowu zrobi się gładki i jednolity. Majonez powinien być bardzo gęsty.
Do majonezu dodajemy umyte listki bazylii. Całość miksujemy za pomocą blendera, aż listki będą dokładnie posiekane.
Ugotowane na twardo jajka podajemy z gotowym majonezem bazyliowym i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!:)
* ten sam przepis na domowy majonez bez dodatków znajdziecie w oddzielnym poście tutaj
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/03/jajka-z-bazyliowym-majonezem.html