ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić dobre kiszone ogórki

Jak zrobić dobre kiszone ogórki

nazwa

Wykonanie

Kiedy przyjdzie zima zapyta Cię o to, co robiłe(a)ś latem - tak kiedyś mówił do mnie tato. Wiem, wiem... Dzisiaj półki uginają się od gotowych przetworów, ale czy jesteście pewni, jak były one przygotowane... Nie ma nic lepszego od domowej spiżarni, zwłaszcza kiszonych ogórków, które są super źródłem odmładzającej witaminy C, - od jesieni po wiosnę - i uodparniających dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego .
Składniki
świeże ogórki kiszeniaki
wiązka ładnego kopru z kwiatami lub nasionami bez oznak psucia
korzenie chrzanu
1-2 ząbki czosnku na słoik około 1 L
kilka gałązek tymianku (uwielbiam go, więc wtykam nawet do przetworów)
pieprz czarny ziarnisty
kilka liści laurowych
przepis na 1 litr zalewy do kiszonych ogórków
20 g soli kamiennej niejodowanej specjalnej do przetworów (1 łyżka z brzuszkiem soli)
1 litr wody mineralnej niegazowanej
Przygotowanie kiszonych ogórków
1. Ogórki oczyszczam z kwiatów i zanieczyszczeń. Myję dokładnie pod bieżącą wodą, każdy ogórek z osobna - uszkodzone, nadpsute ogórki wyrzucam.
2. Do czystych słoików wkładam baldachy kopru z łodygami i układam ogórki. Dodaję trochę chrzanu, średnio spory ząbek czosnku na słoik o pojemności 0,75 L. Do każdego słoika dodaję 1-2 gałązki tymianku, mały liść laurowy i kilka ziaren pieprzu czarnego (polecam także dodawać gorczycę - około 1 płaskiej łyżeczki, gdyż świetnie zabezpiecza warzywa przed psuciem).
3. Przygotowuję roztwór soli z wodą mineralną niegazowaną i zalewam słoiki. Dobrze zakręcam i odstawiam w ciemne miejsce o normalnej temperaturze latem 23 - 25 stopni, która jest idealna do prawidłowej fermentacji. Przez najbliższe dwa tygodnie ogórki pracują i wyciek części wody to naturalne zjawisko. Kiedy fermentacja ustaje lub jest niewielka, wilgotną ściereczką wycieram słoiki. Po czym wycieram do sucha i przenoszę do chłodnej ciemnej piwnicy lub spiżarni - dobrze, jak pomieszczenia są wentylowane
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/06/jak-zrobic-dobre-kiszone-ogorki.html