ßßß Cookit - przepis na Kiszone ogórki

Kiszone ogórki

nazwa

Wykonanie

Niby takie banalne ale każde są inne. Osobiście uważam, że najlepsze robią moi rodzice. Myślę, że zgodzi się ze mną każdy kto kiedyś je próbował, a miały różne debiuty, a ja widziałam sceny dantejskie z ich udziałem. Na przykład kiedy cała ekipa Michannel wyjadała je garściami ze słoika, tudzież jak mój przyjaciel Przemek W, wykradł je z mojej lodówki i wypijał sok prosto ze słoika powołując się na swoją ciężarną żonę. Różnie bywało. Nie wiem, czy robicie je tak samo, nie mam pojęcia co mi z tego wyjdzie ale rodzinną tradycje robienia ogórków czas zacząć kontynuować.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 pęczki kopru do kiszenia ogórków
- 3 główki czosnku
- 1 kg chrzanu
- sól niejodowana
Przygotowanie:
Słoiki parzę w gorącej wodzie, osuszam. Do każdego z nich wkładam na spód pokaźną ilość kopru (dobrze, jeżeli jest suszony), 2 ząbki czosnku, 2 chrzany wielkości wskazującego palca. Upycham ogórki. Zalewam dobrze osoloną, wrzącą wodą. Zakręcam i chowam do piwnicy.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2013/08/kiszone-ogorki.html