Wykonanie
Lato kojarzy mi się z robieniem
przetworów z
owoców i warzyw z własnego ogródka.Dzisiaj w mojej kuchni gościły
ogórki i pięknie pachniało świeżym
koprem.Zachęcam do zrobienia
ogórków kiszonych.Można je jeść samodzielnie lub używać jako składnik sałatek.
Składniki:małe
ogórki gruntowe
czosnekgałązki
kopru z nasiennymi koszyczkamikorzeń
chrzanusólWykonanie:
Ogórki myjemy.Na dno litrowych słoików wkładamy: 2 gałązki
kopru, 2 przekrojone ząbki
czosnku, kawałek obranego i przekrojonego korzenia
chrzanu.Następnie w słoikach układamy ciasno
ogórki.Na górze słoików
między ogórki wciskamy jeszcze dwie gałązki
kopru, kolejne 2 przekrojone ząbki
czosnku i kawałki korzenia
chrzanu.Całość zalewamy gorącą osoloną
wodą: w litrze
wody rozpuszczamy 1 czubatą łyżkę
soli.Słoiki zakręcamy i wstawiamy do chłodnego, ciemnego pomieszczenia.Jemy, kiedy tylko mamy na to ochotę.Zachęcam do zrobienia surówki z
kiszonych ogórków. Przepis:Surówka z
kiszonych ogórkówSmacznego :)