ßßß Cookit - przepis na Ogórki kiszone

Ogórki kiszone

nazwa

Wykonanie

Lato kojarzy mi się z robieniem przetworów z owoców i warzyw z własnego ogródka.
Dzisiaj w mojej kuchni gościły ogórki i pięknie pachniało świeżym koprem.
Zachęcam do zrobienia ogórków kiszonych.
Można je jeść samodzielnie lub używać jako składnik sałatek.
Składniki:
małe ogórki gruntowe
czosnek
gałązki kopru z nasiennymi koszyczkami
korzeń chrzanu
sól
Wykonanie:
Ogórki myjemy.
Na dno litrowych słoików wkładamy: 2 gałązki kopru, 2 przekrojone ząbki czosnku, kawałek obranego i przekrojonego korzenia chrzanu.
Następnie w słoikach układamy ciasno ogórki.
Na górze słoików między ogórki wciskamy jeszcze dwie gałązki kopru, kolejne 2 przekrojone ząbki czosnku i kawałki korzenia chrzanu.
Całość zalewamy gorącą osoloną wodą: w litrze wody rozpuszczamy 1 czubatą łyżkę soli.
Słoiki zakręcamy i wstawiamy do chłodnego, ciemnego pomieszczenia.
Jemy, kiedy tylko mamy na to ochotę.
Zachęcam do zrobienia surówki z kiszonych ogórków. Przepis:
Surówka z kiszonych ogórków
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/08/ogorki-kiszone.html